BREXIT-GENERAL: Nigel Farage feiret britenes utgang fra EU fredag kveld.

DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Britene går ut av EU. Snart må vi diskutere når Norge skal inn

UKESLUTT: Klimapolitikken kan tvinge fram ny norsk EU-debatt. Og de neste årene blir et sjeldent godt tidspunkt å banke på døra til Brüssel.

 • Gard L. Michalsen
  Sjefredaktør for E24 og Dine Penger
Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Fredag var det feiring på Parliament Square i London. Boris Johnson selv gjemte seg i Downing Street. Det var høyreradikale Nigel Farage, nå leder for Brexit Party, som samlet folkemassene.

Folkeavstemningen i 2016 var preget av propaganda, fremmedfrykt, innenrikspolitisk misnøye og falske nyheter. Sistnevnte fenomen fulgte Brexit helt inn til døra under sist valgkamp i desember.

Eller som Nei til EU-leder Kathrine Kleveland kalte det på Dagsnytt Atten fredag: En historisk dag og et seier for folkestyret. 

NÅ ER DET en liten overdrivelse å si at britene er ute av EU. De er rettere sagt kommet til en ny fase av det vanskelige stigespillet Brexit er.

Fortsatt gjenstår mange ubesvarte spørsmål som må besvares før overgangsperioden går ut, tidligst 31. desember 2020. 

De innenrikspolitiske konsekvensene blir også store. For eksempel for distriktene: Boris Johnson må finne 20 milliarder pund for å erstatte EUs støtte til Storbritannias svakeste regioner. 

DET BLIR NOK av Brexit-saker i norske medier det kommende året også. 

Men ikke bare det. Forhåpentligvis får vi også noe diskusjon om Norges forhold til Den europeiske union. 

I 25 år har vi gjennom EØS vært helt avhengig av EU. Markedsadgangen er kritisk for norsk næringsliv. Og stadig mer av vår politikk utformes i Europa.  

Disse faktorene kan forsterke seg. I tider med global uro blir gode handelsavtaler enda viktigere. Og når det europeiske demokratiet nå må finne seg selv - så står vi fortsatt på sidelinjen. 

Det kunne vært motsatt. Dessuten må vi tro at et EU i villrede vil være svært mottakelige om vi banker på døra, og klart på tilbudssiden.

NORGE SA NEI i 1994, og flertallet vokste i årene som fulgte. Debatten om norsk medlemskap har i realiteten vært død i 20 år. 

Men det er noen tegn i tiden. Det blåser en svak europeisk vind over deler av det politiske landskapet. 

Til våren kan Venstre gå ut av tenkeboksen og si et endelig ja til EU. MDG har heller ikke tatt klar stilling, men har en klar europaprofil allerede. Og flere profilerte politikere er profilerte ja-stemmer.

Det er ikke tilfeldig. For det er nettopp klimapolitikken som kommer til å løfte den norske debatten. 

FREDAGENS DAGSNYTT 18 var slik sett et slående eksempel. Første tema var «Klimakur 2030», den innholdsrike menyen med tiltak som regjeringen fikk overlevert fredag. Siste sak var spørsmålet om lokal vetorett for vindmøller. 

Samtidig har vi en en statsminister som under den globale bompengekrisa i fjor antydet at grensen er nådd for hvor mye skatter og avgifter folk vil betale for å løse klimautfordringene. 

Erna Solberg har nok rett i at alt ikke kan løses med skatter og avgifter.

Men de store debattene i 2019 gir i grunn lite håp for regjeringens klimapolitikk. Med et Frp og Sp som kjemper om alle som måtte protestere.

SLIK SETT LIGGER det kanskje ikke an til noen stor EU-debatt med det aller første.

Men den kommer nok. Ikke bare for klimaets skyld. Kan hende også fra «ungdommen». 

Ingen velgere under 42 har noen gang stemt for eller mot EU. Og slik 70 prosent av britiske velgere under 24 år stemte for å bli, er det tendenser til at unge nordmenn er mer positive

Nå er det fortsatt et klart flertall mot EU. Men fjorårets måling for Nationen og Klassekampen ga ja-siden sine beste tall siden 2011. 

DET ER LOV å håpe at denne vinden blir stadig sterkere i årene som kommer. 

Fordi klimapolitikken er for viktig til å bli borte i kortsynte norske politiske debatter. Fordi markedsadgang og stabilitet vil bli stadig viktigere i årene som kommer. Og fordi EUs armer aldri kommer til å være åpnere.

Her kan vi rett og slett gjøre en god deal. 

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Klimapolitikk
 3. EU
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Brexit – keep calm og pust med magen!

 2. Britisk valg mellom «ja» eller «tja» til brexit

 3. Rent flertall for Boris Johnson: – Det er et historisk valg

 4. Annonsørinnhold

 5. Valg i Storbritannia: – Markedet vil få brexit overstått, og tror det er Johnson som kan få det til

 6. Storbritannia er ute av EU – for første gang krymper unionen