Stresstest: Britisk «no deal» betyr årelang resesjon

Storbritannia står overfor en fullverdig resesjon dersom de forlater EU uten avtale, ifølge uavhengige eksperter.

  • David Bach
Publisert: Publisert:

Det er budskapet fra uavhengige Office for Budget Responsibility (OBR), som i sin siste såkalte «stresstest» av de britiske statsfinansene har kommet frem til at en «no deal brexit» vil lede dem ut i resesjon i 2020.

Storbritannias økonomi vil riktig nok komme seg igjen i 2021, men fortsatt vil BNP ligge 3,5 prosent lavere enn dersom landet forlater EU med en avtale, varsler kontoret, som ikke har noen sammenlignbar norsk institusjon.

– Brexit-risikoen er mer fremtredende nå enn for to år siden, hvor no deal anses som realistisk på aller høyeste nivå, med stor usikkerhet rundt hva det vil bety i praksis, sier OBRs styreformann Robert Chute.

Advarer mot brems

Kontoret advarer om at økende usikkerhet vil bremse investeringene og ramme handelen.

«Sammenlagt vil disse faktorene dytte økonomien inn i en resesjon, hvor prisene og pundet vil falle kraftig», skriver OBR.

OBR, som overvåker og analyserer Storbritannias offentlige økonomi, baserer disse beregningene på en rapport fra Det internasjonale pengefondet i april, skriver The Guardian.

Les også

Storbritannia: Risiko for resesjon på sitt høyeste siden finanskrisen

Første test

Dette er første gang OBR stresstester økonomien med en no deal som alternativ, fordi de så langt har ansett en avtale som mer sannsynlig.

De to gjenværende kandidatene til statsministerposten, Boris Johnson og Jeremy Hunt, har imidlertid begge sagt seg villige til å vurdere å forlate EU uten en avtale, noe som har fått OBR til å se på konsekvensene av det samme.

Under dette scenarioet, som OBR kaller «Scenario A», vil importkostnadene stige, innvandringen begrenses, og finansielle forhold strammes til så pass mye at Storbritannias BNP vil være 3,5 prosent mindre i 2021 enn hvis de forlot EU med en avtale.

OBR-leder Robert Chote sier til BBC at stresstesten ikke viser det verste utfallet av en no deal brexit, og heller ikke er IMFs «worst case scenario».

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Brexit

Flere artikler

  1. Danske Bank tror Johnson må snu: Mest sannsynlig at brexit blir utsatt

  2. Norsk fiskeeksportør om brexit: – Uten overgangsavtalen blir det svarte natta

  3. Finansdepartementet sitter på hemmelig «no deal»-notat

  4. Skandinaviske butikker i London: Frykter jul uten pinnekjøtt

  5. Hard brexit kan gi svakere norsk vekst, ifølge Finansdepartemenet