Oljeangrep i Midtøsten

USA sender luftvernsystem til Saudi-Arabia

USA sender 200 soldater sammen med Patriot-missiler til Saudi-Arabia for å styrke landets forsvar i kjølvannet av angrepet mot oljeanlegg, opplyser Pentagon.

Angrepene mot to oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia 14. september rystet verdens energimarkeder. Foto: Amr Nabil / AP / NTB scanpix

 • NTB
Publisert:,

– Denne utplasseringen kommer til å forsterke kongedømmets luft- og missilforsvar av kritisk militær og sivil infrastruktur, sier forsvarsdepartementets talsmann Jonathan Hoffman torsdag.

For en drøy uke siden sa forsvarsminister Mark Esper at USA ville sende et uspesifisert antall soldater og militært utstyr til landet for å styrke sikkerheten i regionen.

I første omgang dreier det seg om én utskytingsrampe for Patriot-missiler og fire radarsystemer. Ytterligere to utskytingsramper og ett THAAD-missilforsvarssystem skal gjøres klart til å sendes til Saudi-Arabia hvis det blir behov. Rundt 200 soldater blir involvert i utplasseringen.

Les på E24+ (for abonnenter)

Bloomberg-kommentar: Verdens oljesikkerhet står i fyr

Det militære utstyret skal gjøre Saudi-Arabia bedre rustet til å overvåke eventuelle angrep i de nordlige delene av landet. Kongedømmets forsvar er konsentrert sørover for å beskytte landet mot angrep fra Jemen, der Saudi-Arabia i over fire år har ført krig mot Houthi-opprørerne.

Opprørerne hevder å stå bak drone- og missilangrepene mot to oljeanlegg 14. september, men Saudi-Arabia mener å ha bevis for at angrepene ikke kan ha kommet fra Jemen. USA anklager Iran, som nekter for å ha noe med angrepene å gjøre.

Her kan du lese mer om

 1. Oljeangrep i Midtøsten
 2. Saudi-Arabia
 3. USA
 4. Pentagon
 5. Iran
 6. Droner
 7. Oljeindustrien
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Saudi-Arabia sier oljeangrep «utvilsomt ble sponset av Iran»

 2. De hevder de står bak angrepet på Saudi-Arabia: Her forklarer Houthi-ledelsen hvorfor

 3. Trump om oljeangrepet i Saudi-Arabia: Vi vil absolutt unngå krig

 4. Annonsørinnhold

 5. NTNU-professor: – Kan regne med at Iran vil svare på angrepet

 6. Kilder til Reuters: Saudi-Arabia har gjenopprettet 75 prosent av oljeproduksjonen