Den tyrkiske sentralbanken med ny handlingsplan for å stoppe lira-fallet

Den tyrkiske sentralbanken skal «tilby all nødvendig likviditet» i et forsøk på å stoppe det kraftige fallet i valutaen. 

LOVET Å TA GREP: Søndag sa finansminister - og Erdogasn svigersønn - Berat Albayrak at han ville ta nødvendige grep for å stoppe valutafallet.

Foto: Mucahit Yapici AP
  • Eivind Bøe
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Sentralbanken skriver i en pressemelding mandag morgen at tiltakene gjøres for å øke likviditeten.

Et av tiltakene går ut på at bankene i landet vil få «all likviditet de trenger», innenfor sentralbankens rammeverk for innskudd og utlån intradag og over natten, såkalte «standing facilities».

Blant annet loves det at sentralbanken skal gi bankene den kapitalen de måtte trenge, samtidig som visse kapitalkrav senkes, noe som skal åpne opp for at Tyrkia finansielle system tilføres mer penger.

Finanstilsynet i landet la tidligere mandag også inn begrensninger på såkalte «swap»-transaksjoner med tyrkisk lire - det vil si bytte av lokal valuta med utenlandsk.

– Sentralbanken har lagt kapitalbegrensninger for å hindre kapital fra å gå inn og ut av Tyrkia. Det er et tiltak som antageligvis vil kneble tyrkisk vekst, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets.

– Tyrkia er avhengige av tilgang på utenlandsk finansiering.

Les på E24+

Hvorfor klarer ikke Tyrkia å stoppe det økonomiske stupet?

Det trengs flere tiltak

Det viktigste grepet sentralbanken kan ta er likevel å øke rentene, Bruce.

Det har sentralbanken ikke gjort i de nye tiltakene.

– Det viktigste kravet fra valutamarkedet har vært renteøkning, og det har sentralbanken vært veldig tydelig på at de ikke vil. Tyrkia mener høyere rente ikke vil hjelpe, de har altså et litt uortodoks syn på det, sier Bruce.

– Hjelp fra Det internasjonale pengefondet IMF er også en mulighet, men de kommer til å kreve at sentralbanken gjør som de sier, og det betyr å sette opp rentene, mener Bruce.

SVIGERSØNN: Tyrkias finansminister Berat Albayrak er president Recep Tayyip Erdogan svigersønn. Her fra da førstnevnte giftet seg med presidentdatteren Ersa i 2004. Presidenten, som da var statsminister, applauderer sammen med sin kone.

Foto: Yasin Aras AP

Liraen har stupt

Tyrkias finansminister Berat Albayrak, som også er president Erdogans svigersønn, forsøkte å roe ned investorer søndag kveld. I et intervju sa han at landet har forberedt en handlingsplan som vil bli annonsert mandag.

Les også

Asia-børsene reagerer på Tyrkias valutakrise

Tyrkiske lira stupte 15,91 prosent etter en artikkel om at Den europeiske sentralbanken viser bekymring for europeiske bankers utlån til kriserammede Tyrkia fredag.

Tyrkisk lire har hentet seg noe inn mandag morgen etter at den tyrkiske sentralbanken har lagt frem en handlingsplan med flere tiltak.

Tyrkisk lira ligger på 6,68 mot dollaren, ned 3,96 prosent for dagen.

Lira-raset tiltok fredag, etter skriverier om at Den europeiske sentralbanken er bekymret for europeiske bankers utlån til kriserammede Tyrkia - og fallet økte på i styrke da USAs president Donald Trump samme dag uttalte at han vil doble tollen på tyrkisk stål og aluminium.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Tyrkia

Flere artikler

  1. Tyrkiske energiselskaper rammet av kraftig valutafall: – Tjener ikke nok til å betale avdrag

  2. – Den tyrkiske sentralbanken er uavhengig

  3. Analytiker tror ikke Tyrkias omfattende innstramminger er nok: – Hovedgrepet som må til høyere renter

  4. Annonsørinnhold

  5. Tyrkias valutakrise skaper bølger i markedet

  6. Asia-børsene reagerer på Tyrkias valutakrise