Dagens rare

Forskere simulerte Mars-opphold på Hawaii

Seks forskere har forlatt kuppelen hvor de har vært så godt som isolert siden august i fjor. NASA står bak eksperimentet på Hawaii, som skulle simulere forholdene på planeten Mars.

TILBAKE TIL VIRKELIGHETEN: I denne hvite kuppelen har de seks forskerne tilbragt det siste året.

Foto: UNIVERSITY OF HAWAII/AP
 • NTB
Publisert:

Forskerne ble møtt med ropene «velkommen tilbake til Jorden» etter oppholdet i vulkanen Mauna Loa på Hawaii. Den internasjonale gruppen forskere med tre menn og tre kvinner har oppholdt seg i en liten hvit kuppel og har kun kunnet forlate den hvis de tok en romdrakt på.

Kuppelen ligger 2.500 meter over havnivå. Det vokser ingen planter i den næringsfattige jorden, og eksperimentet var en del av et langsiktig mål om å sende mennesker til Mars. Formålet med å plassere en gruppe mennesker under isolasjonslignende forhold er blant annet å undersøke hvilke belastninger det kan få å bo så tett på hverandre over lang tid. Kommunikasjon med verden utenfor skjedde med en 20 minutter lang forsinkelse, det samme som det vil være mellom Jorden og Mars.

– Ta med noe du kan jobbe med. En av dine største fiender er kjedsomhet, sier den tyske forskeren Christiane Heinicke. Alle forskerne jobbet med egne prosjekter under oppholdet.

Da forskerne kom ut søndag, ble de servert fersk frukt og annen mat de ikke har hatt tilgang på det siste året.

Her kan du lese mer om

 1. Dagens rare
 2. Romfart
 3. Astronomi
 4. USA
 5. Forskning og vitenskap

Flere artikler

 1. Rotter med polyester-bukser er mindre seksuelt aktive

 2. Russiske forskere «fanget» av isbjørner

 3. Spinat kan avsløre sprengstoff

 4. Annonsørinnhold

 5. Solcellefly har fullført reisen jorden rundt

 6. Vikingene hadde katter med på reiser