Trump truer med å trekke USA fra WTO

President Donald Trump truer med å trekke USA ut av Verdens handelsorganisasjon (WTO) «hvis det blir nødvendig».

TRUSLER: USAs president Donald Trump truer med å trekke landet ut av WTO. Her fra Det hvite hus 1. august.

Foto: Carolyn Kaster AP
  • NTB
Publisert:

– Vi vet at de har lurt oss i årevis, og det kommer ikke til å skje igjen, sa Trump til en jublende menneskemengde under et besøk i Pennsylvania tirsdag.

Også under et intervju i fjor høst Truet Trump med å forlate WTO. Organisasjonen ble opprettet i 1995 og skal fremme handel mellom stater, utforme regler for verdenshandelen og løse handelskonflikter.

Handelsorganisasjonen arbeider for en friere verdenshandel og fjerning av tollmurer. Trump har på sin side innført en rekke nye tollsatser på kinesiske varer som et ledd i handelskrigen mellom Kina og USA.

Ville ikke anerkjenne WTO-definisjoner

I slutten av juli i år truet Trump med ikke lenger å anerkjenne relativt rike land som Kina som «utviklingsland» i WTO.

– WTO benytter seg av gamle motsetninger mellom utviklede land og utviklingsland, noe som har gjort at visse WTO-medlemmer har oppnådd urettferdige fordeler, het det i en uttalelse fra Trump fredag 26. juli.

Trump sa da at han har bedt sin handelsrepresentant bruke alle tilgjengelige midler for å få WTO til å endre regelverket innen tre måneder. Målet er å hindre at land som er økonomisk sterke nok, ikke får slike fordeler.

Les også

USA utsetter ny tollavgift på kinesiske varer

Får mer tid

– Uten betydelig fremgang i reformer av WTOs regelverk innen 90 dager, vil Washington ikke lenger behandle noe WTO-medlem som feilaktig erklærer seg selv som utviklingsland, og som feilaktig søker å oppnå fleksible fordeler via WTOs regler og forhandlinger, som utviklingsland, stod det i Trumps uttalelse.

Kina er verdens nest største økonomi og verdens største eksportør, men påberoper seg likevel en slik status, i likhet med rike land som Singapore, Brunei og De forente arabiske emirater.

I WTO får de i så måte mer tid til å åpne opp sine økonomier, mer handlingsrom til å subsidiere sin eksport, samt prosedyremessige fordeler i WTO-disputter.

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
  2. USA
  3. WTO
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Trump truer med å slutte å anerkjenne Kina som utviklingsland i WTO

  2. WTO: Trumps Kina-toll er ulovlig

  3. Handelskrigen «The Rumble in the (G-20) Jungle»

  4. Annonsørinnhold

  5. WTO gir USA rett til å innføre EU-toll etter Airbus-støtte

  6. Industritall stuper etter handelskaos