DNB Markets: Det er ingen tvil om at EU øker presset

Torsdag fikk britene to uker ekstra på seg til å få orden i brexit-kaoset, og den korte tidsfristen øker faren for at britene forlater unionen uten en avtale, ifølge analytiker.

Foto: Emmanuel Dunand AFP
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert: Publisert:

Etter flere dager med sentralbankfokus på makrofronten peker DNB-analytiker Ingvild Borgen Gjerde fredag mot Brussel og brexitforhandlingene.

– Etter EU-toppmøtet i Brussel i går har det blitt tydelig at EU er lei av å spille ball med britene, og nå setter ned foten, skriver Borgen Gjerde i fredagens morgenrapport.

Vil ha svar innen 12. april

Etter lange forhandlinger torsdag ble det kjent at EU har gått med på å gi britene litt mer tid.

EUs tilbud har to trinn, og i første omgang blir det kun snakk om en kort utsettelse til 12. april. Hvis Underhuset i London stemmer for den fremforhandlede utmeldingsavtalen innen denne datoen, kan utsettelsen forlenges til 22. mai, som er siste frist for å gå ut av EU før valget til nytt EU-parlament.

Ingvild Borgen Gjerde, strateg i Nordea

Foto: Steinar Rostad Breivik E24

Dette skal gi britene tilstrekkelig tid til å gjøre ferdig de langdryge ratifikasjonsprosessene i parlamentet, men langt mindre tid enn de tre månedene britene selv ønsket.

Hvis avtalen ikke blir godkjent, må Storbritannia gi EU svar innen 12. april om hva veien videre skal være.

Dersom avtaleforslaget som EU nå har lagt frem ikke godkjennes av britene har de tre alternativer:

  • Forlate EU uten en avtale,
  • En lang utsettelse av Brexit
  • Reversering av Artikkel 50, altså at de ombestemmer seg og velger å bli i EU

– Sistnevnte virker lite sannsynlig nå, førstnevnte vil ha alvorlige økonomiske konsekvenser for britisk økonomi, og en lang utsettelse, som vil innebære at britene må delta i valgene til EU-parlamentet i mai, er også lite attraktivt, skriver Borgen Gjerde.

Mer sannsynlig med «hard brexit»

I et vedtak som BBC gjenga like før midnatt torsdag, gjorde EU-toppene det også klart at det ikke kommer på tale å endre noe i avtalen som Theresa May og EU tidligere har forhandlet fram.

Les også

Brexit: Kaos på EU-toppmøtet

Borgen Gjerde mener det ikke er noen tvil om at EU nå øker presset, men at også Theresa May virker å være lei. Fra tidligere å ha truet med en lang utsettelse dersom ikke hennes fremforhandlede avtale får ja i det britiske parlamentet, sier May nå at hun foretrekker å forlate EU uten en avtale.

– Spørsmålet er om dette presset, både fra EU og May, er nok til å få de britiske parlamentsmedlemmene til å stemme gjennom avtalen som de tidligere har avvist to ganger. Dersom de ikke gjør det, virker sannsynligheten for en såkalt hard brexit, det vil si Brexit uten avtale, nå å ha økt betydelig, skriver DNB-analytikeren.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Brexit

Flere artikler

  1. Brexit-kaoset: Sånn kan veien videre bli

  2. Brexit-avstemninger kan skape bølger i pundet: – Alfa og omega hva man kommer frem til

  3. – Lite sannsynlig med hard brexit

  4. Stemte ned alle forslagene – igjen

  5. May advarer om langvarig utsettelse