Enighet om coronakrisepakke – forhandler fortsatt om budsjett

De 27 EU-landene skal ha blitt enige om hvor store tilskuddene til den omstridte gjenreisningspakken skal være, opplyser flere EU-diplomater.

I mai foreslo Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Macron at overføringene skal være på 500 milliarder euro.
 • NTB
 • Infront TDN Direkt
 • Karoline Johannessen Litland
Publisert:

Den totale størrelsen på pakken er på 750 milliarder euro, der 390 milliarder er tilskudd og 360 milliarder er lån, ifølge Bloomberg.

Opprinnelig krevde Nederland, Sverige, Danmark og Østerrike, også kjent som «de sparsommelige», at all krisehjelp måtte gis som lån. Etter hvert har de godtatt en kombinasjon av lån og tilskudd. Opprinnelig var forslaget fra EU-toppene at 500 milliarder skulle være tilskudd.

Spørsmålet om coronatilskuddene er et av flere betente spørsmål som gjenstår. Blant annet er det vanskelige forhandlinger om langtidsbudsjettet og vilkårene knyttet til gjenreisningspakken.

EU-president Charles Michel opplyste mandag kveld at han har sendt et kompromissforslag til EU-landene, skriver NTB.

– Den siste delen av jobben er alltid den vanskeligste, men jeg er overbevist om at en avgjørelse er mulig, sa Michel.

Flere utsettelser

Enigheten om coronakrisepakken kommer etter at nyhetsbyrået Reuters mandag ettermiddag meldte at EU-toppmøtet er utsatt for tredje gang, fordi EU-president Charles Michel forsøker å finne kompromisser, slik at det kan bli enighet om krisepakken til fattige land.

Denne helgen ble det avholdt EU-toppmøte i Brussel der lederne diskuterte et krisepakke som etter planen skal være på 750 milliarder euro. Pakken skal brukes for å stimulere europeisk økonomi i gjenåpningsfasen.

Men coronaviruset har skapt politisk debatt. Mandag morgen ble det pause i forhandlingene, uten at partene hadde blitt enige om den kritiske coronakrisepakken og langtidsbudsjettet for 2021–2027.

I løpet av helgen ble det tydelig at forslaget om krisehjelp til de hardest rammede landene møter motstand fra de såkalte «fire nøysomme» landene: Sverige, Danmark, Nederland og Østerrike.

Ventet enighet

Ifølge DNB Markets var nøkkelspørsmålet hvor stor del av en samlet krisepakke som skulle være direkte overføringer og hvor mye som skulle være lån.

– I mai foreslo Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Macron at overføringene skal være på 500 milliarder euro, noe Spania og Italia naturlig nok støtter. Siden har dette blitt justert ned til «minst 400», men de «nøysomme fire» ønsker ikke at overføringene er større enn 350 milliarder euro, noe som altså gjorde at partene ikke kom til noen enighet i helgen, skrev DNB Markets-analytiker Ingvild Borgen Gjerde i en kommentar mandag og fortsatte:

– Ettersom det nå er 50 milliarder euro som skiller de to forslagene, ser det likevel ikke helsvart ut.

Nå er altså landene kommet til enighet om krisepakken, men forhandler fortsatt om blant annet langtidsbudsjettet og vilkårene knyttet til gjenreisningspakken.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Charles Michel
 3. Angela Merkel
 4. Coronaviruset

Flere artikler

 1. EU-lederne har oppnådd enighet om corona-krisepakke

 2. EU-toppene krangler på overtid om koronahjelp

 3. EU-presidenten foreslår at mer av coronastøtten gis som lån

 4. Forsinket start på tredje dag av EUs toppmøte

 5. EU-landene enige om budsjett og coronapakke