NY SUPERTANKER KAPRET AV PIRATER: - Dette er ikke Kaptein Sabeltann
Piratene som herjer utenfor kysten av Somalia og Nigeria er godt organisert og utstyrt, mener ekspert.
Tirsdag ble en supertanker kapret av somaliske pirater og er på vei inn til kysten av Somalia.
Spørsmålet mange stiller seg er hvordan piratene er i stand til å ta kontrollen på store skip, men fremstillingen av kaprerne er ofte virkelighetsfjerne.
- Bildene av små joller lyver, dette er ikke Kaptein Sabeltann, sier seniorforsker John Kristen Skogan ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til E24.
Han har skrevet bok om sikkerhetsutfordringer til havs i Sør-øst Asia, og mener mange av de avanserte kriminelle organisasjonene som tidligere var basert der, nå har slått rot i Somalia og Nigeria.
Godt utstyrt og organisert
- Disse piratene er utstyrt med meget sjødyktige og raske båter. De har moderne navigasjons- og kommunikasjonsutstyr som gjør dem i stand til å koordinere angrepene, og de har avanserte våpen, blant annet panservernraketter som også gjør dem i stand til å forsvare seg, fortsetter han.
Mandag bestemte det norske rederiet Odfjell seg for ikke lenger å seile gjennom Adenbukta og forbi den Somaliske kysten. Isteden velger de å reise hele veien rundt Kapp det gode håp på Afrikas sørlige tupp.
- Det paradoksale er vel at samtidig som Odfjell bestemmer seg for dette så blir altså en båt kapret 450 nautiske mil sørøst for Kenya. Det er langt til havs og viser hvor langt ut disse kan gå, mener Skogan og sikter til tirsdagens kapring.
Tar forhåndsregler
I Rederiforbundet tar man truslene mot norske og internasjonale fartøyer svært alvorlig. Avdelingsdirektør Arild Wegener sier til E24 at de gjør hva de kan for å holde rederiene orientert om trusselbildet, og hva de kan gjøre for å beskytte seg.
- Det gjelder å hindre piratene å komme om bord. De bør følge anbefalte korridorer som oppgis av militære myndigheter. I tillegg er det viktig med godt vakthold og god oversikt, selv om dette ikke er lett på en stor oljetanker, mener han.
Wegener mener det slett ikke er noen heksekunst å borde store båter, selv om enkelte kan se ut som uinntakelige festninger til havs.
Tvert imot mener han at mange fremstår som særlig fristende fordi de frakter store verdier.
Ingen norske kapret
Skogan mener kapringene kan deles inn i fire hovedtyper.
- Norske skip har vært mest utsatt for bander som rett og slett robber dem for verdisaker. I tillegg er det de som krever løsepenger for mannskap, de som stjeler lasten, og de som rett og slett stjeler hele skipet, sier han.
Wegener hevder ingen norske skip enda har blitt kapret, men at flere har blitt utsatt for forsøk.
Noen permanent løsning er heller ikke lett tilgjengelig, selv om flere land og internasjonale organisasjoner nå engasjerer seg i problemet.
Kan forsvare seg med høytrykksspyling
Både Wegener og Skogan er enige om at mangelen på effektiv myndighetskontroll i Nigeria, men kanskje spesielt i Somalia gjør jobben vanskelig.
Og noe bevæpning av mannskap eller leie av private sikkerhetsfirmaer ønsker ingen av dem velkommen.
- Foreløpig er det en avvisende holdning til dette. Det er ikke noe ønske om å gå til konfrontasjon mot disse gruppene med noe annet enn høytrykksslanger, sier Skogan
Antall angrep øker kraftig
Det internasjonale maritime byrået IMB la i oktober frem statistikk som viser at antallet piratangrep har vokst dramatisk de første ni månedene i 2008.
Farvannene utenfor Somalia, Nigeria og Indonesia er de områdene i verden som er mest plaget av denne virksomheten. Og piratene har gjerne baser i disse landene.
Totalt har det i følge IMB vært 199 tilfeller av kappringer, kidnappinger og angrep fra pirater så langt i år. Bare i tredje kvartal var antallet 83.
Et totalt antall av 581 mannskaper var tatt som gisler, ni kidnappet, ni drept og syv savnet (trolig døde).
Området utenfor Somalia på Afrikas horn er regnet som blant verdens farligste, og en tredjedel av alle rapporterte angrep skjer her.
Les også: