Nøkkeltall fra Europa

Høyeste svenske prisvekst på over 30 år

Strøm- og drivstoffprisene trekker opp inflasjonen også på andre siden av grensen.

  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Den svenske konsumprisindeksen økte med årlige 6,1 prosent i mars, viser ferske tall fra Statistikmyndigheten (SCB), den svenske motsatsen til SSB.

Ikke siden desember 1991 har den svenske prisveksten vært høyere enn den var forrige måned, opplyser svenske statistikkmyndigheter.

– Inflasjonstakten steg kraftig etter en bred prisoppgang. Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer økte, men fremfor alt var det stigende strøm- og drivstoffpriser som påvirket, sier prisstatistiker Caroline Neander i SCB i en melding.

På forhånd var det ventet at den årlige inflasjonen ville ende på 5,6 prosent i mars, ifølge Bloomberg. Til sammenligning var veksttakten på 4,5 prosent i februar.

Rundt en tredjedel av den samlede årlige prisveksten stammet fra økte strøm- og drivstoffpriser, opplyser SCB. Strømprisene var hele 34 prosent høyere i mars enn året før, mens drivstoffprisene var 46,8 prosent høyere.

Ekskludert energiprodukter økte inflasjonen med årlige 4,1 prosent i mars, noe som er en økning fra 3,4 prosent i februar.

Nå er mye av den svenske spenningen knyttet til hva Riksbanken vil si på rentemøtet om to uker.

Under sentralbankens forrige rentemøte, en drøy uke før den russiske invasjonen av Ukraina, ble nullrenten opprettholdt. Den gang mente Riksbanken at den første rentehevingen først ville komme i andre halvår 2024.

I slutten av mars sa visesentralbanksjef Anan Breman at det kan bli behov for å øke renten tidligere, uten å komme med noen konkret tidshorisont.

Flere eksperter har den siste tiden ment at det kan bli aktuelt å heve den svenske renten allerede i løpet av året.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nøkkeltall fra Europa
  2. Sverige

Flere artikler

  1. Høyeste inflasjon på flere tiår i Frankrike og Italia

  2. Ny rekord for prisveksten i eurosonen

  3. Tysk inflasjon demper seg overraskende mye i juni

  4. Sverige hever renten i tidenes kuvending

  5. Prisene i eurosonen har aldri steget mer