Bunnivå for tyrkisk lira etter overraskende rentekutt

Etter to overraskende rentekutt på rappen er Tyrkias nøkkelrente på 16 prosent. Den tyrkiske valutaen nådde nok et rekordsvakt nivå etter beslutningen.

Tyrkias sentralbanksjef Sahap Kavcioglu tok over da forgjengeren hans fikk sparken i mars.
Publisert:

Tyrkias sentralbank har torsdag besluttet å kutte sin nøkkelrente med to prosentpoeng til 16 prosent.

Dette er det andre rentemøtet på rad at sentralbanken kutter renten, og nedjusteringen er dobbelt så stor som økonomene ventet.

Bloomberg, som har spurt 26 økonomer, skriver at konsensus på forhånd var at kuttet skulle bli på ett prosentpoeng.

Verdien på tyrkisk lira falt markant etter rentejusteringen, og har i løpet av dagen nådd rekordlave nivåer, ifølge nyhetsbyrået.

På det meste har én amerikansk dollar kostet 9,47 lira torsdag ettermiddag. Det er det svakeste nivået liraen har vært i dataleverandøren Infronts oversikt, som strekker seg tilbake til 2005.

Sparket sentralbanksjefen

Tidligere i år, i mars, fikk den tidligere sentralbanksjefen Naci Agbal sparken, noe som i sin tid bidro til en kraftig svekkelse for den tyrkiske valutaen.

Ifølge seks Reuters-kilder var det rentepolitikken, og en stor renteoppjustering på to prosentpoeng, som lå bak. Agbal fikk litt under fire måneder i sjefsstolen.

Erstatteren, Sahap Kavcioglu, ble satt inn samme måned og brukte nesten et halvt år på å gjøre sin første rentejustering. Den kom i september, da renten ble satt ned med ett prosentpoeng til 18 prosent.

Samme måned var inflasjonen i landet på 19,6 prosent, ifølge Bloomberg.

Les også

Børsras i Tyrkia etter at Erdogan sparket sentralbanksjef

– Vil bli brukt som et eksempel

Det var Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, som besluttet å bytte ut sentralbanksjefen i vår.

Han er kjent som en sterk motstander mot høye renter, noe han ved flere anledninger har fastholdt.

– Jeg vet at vennene mine blir sinte på meg, men tilgi meg, så lenge jeg er president i dette landet vil jeg fortsette å snakke om dette for jeg mener ikke landet mitt vil utvikle seg med høye renter, sa Erdogan på en samling i januar, ifølge Reuters.

Ifølge CNBC mener presidenten at høye renter gir høy inflasjon. Men økonomer er uenige, og mener det er motsatt.

– Økonomistudenter vil lære om CBRT (Tyrkias sentralbank red.anm.) i årevis fremover, for den vil bli brukt som et eksempel for å vise hvorfor det er så viktig å ha en uavhengig sentralbank med sterk troverdighet, sier valutaanalytiker Piotr Matys ved Intouch Capital til Bloomberg torsdag.

Publisert:
Gå til e24.no