Dette skjer denne uken: Biden ventes å peke ut sentralbanksjef

Om tre måneder går perioden til USAs sentralbanksjef Jerome Powell ut. Denne uken er det ventet at president Joe Biden vil bestemme seg om han vil forlenge åremålet – eller gi stillingen til noen andre.

Jerome Powell tok over for Janet Yellen da han ble satt inn som USAs sentralbanksjef i 2018.
  • Ine Brunborg
Publisert:

Resultatrapporter, ferske nøkkeltall og internasjonale rentemøter står på kalenderen den kommende uken.

Det samme gjør også den amerikanske handleuken «black week». Og samme dag som «black friday» går av stabelen på fredag, slipper SSB detaljhandelstallene for oktober.

Måneden før viste tallene en sesongkorrigert oppgang på 0,5 prosent – etter tre strake måneder med fall. Men det er fra et høyt nivå, sier Handelsbankens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov.

– Kortversjonen er at vi nå ser en mer normalisering av forbruksmønsteret hvor tjenestekonsumet vokser, sier Hov til E24.

– Det er god vekst i privatkonsum i øyeblikket, men tjenestekonsumet driver det nå etter tilbakeslaget fra pandemien.

Se en oversikt over ukens kalenderhendelser lenger ned i saken.

Sentralbanksjef i USA

USAs president Joe Biden sa i forrige uke av han vil kunngjøre hvem som blir sjef for den amerikanske sentralbanken i løpet av de kommende dagene.

– Dere får vite det om vel fire dager, sa Biden til reportere forrige tirsdag, ifølge Reuters.

Senere har Det hvite hus opplyst at Biden tar sikte på å komme med en kunngjøring før Thanksgiving som finner sted torsdag.

Jerome Powell har vært sentralbanksjef siden 2018, og perioden hans går ut i februar. Normalt sett er det vanlig at sentralbanksjefen sitter en runde til etter at den politiske administrasjonen byttes ut, sier Hov.

– Det for å signalisere en politisk avstand mellom presidenten og sentralbanken.

Les også

Sentralbanksjefen i USA håper på å få sitte i nok en periode – nå vil venstresiden erstatte ham

Tidligere president Donald Trump brøt med dette da han ikke fornyet åremålet til forgjengeren Janet Yellen. Men nå er den generelle forventningen at Powell vil fortsette i stillingen, sier Hov.

Samtidig har det bitt økte spekulasjoner om Lael Brainards kandidatur. Brainard er fra før blant guvernørene i sentralbanken.

– Hun er regnet som mer duete, og skulle hennes navn dukke opp denne uken kan man kanskje se noen markedsreaksjoner: at markedet priser inn en flatere renteoppgang enn man ser for seg i dag, sier Hov.

Men han fastholder at «man ikke skal overdrive» forskjellene mellom de to kandidatene – og at utgangspunktet er forventninger om at Powell vil fortsette.

– Fed er konsensusbasert og begge to er data-avhengige i sine avveielser.

Inflasjon og møtereferat

I løpet av uken kommer også referatet fra Federal Reserves forrige rentemøte. Den gang gikk startskuddet for sentralbankens nedtrapping av verdipapirkjøp.

Samtidig endret Fed litt på formuleringen om inflasjonsoppgangen, som nå er «ventet» å være midlertidig.

Tidlig i coronakrisen gjorde Fed-sjefen det klart at inflasjonsmålet er fleksibelt og at midlertidig overskytende inflasjon kan tolereres. Men flere har begynt å stille spørsmål ved hvor midlertidig oppgangen egentlig er.

– Det kommer mer frem at Fed har blitt mindre sikker på den historien. Vurderingen i markedet er at Fed er litt bakpå med å å stramme inn pengepolitikken, sier Hov.

Les også

Den amerikanske sentralbanken starter nedtrapping av krisetiltak

– Om det kommer frem mer intern tvil, eller om man ser en mer dreining mot medlemmene som er mer haukete eller urolige over inflasjonsutviklingen, kan det øke spekulasjoner inn mot møtet i desember – som blir et spennende rentemøte. Går Fed vekk fra historien om temporær inflasjonsoppgang, kan det bety at de kan stramme inn fortere enn først antatt.

Det kommer også nye data om den amerikanske inflasjonen på onsdag, når den såkalte PCE-deflatoren for oktober offentliggjøres. Dette er sentralbankens foretrukne inflasjonsmål.

– Den er ventet ytterligere opp. Dersom dette slår til, eller går over forventningene, så vil det øke spekulasjonene om at Fed kanskje må trappe ned verdipapir raskere og heve renten tidligere, sier Hov.

Fra før har den ordinære konsumprisindeksen for oktober vist en årsvekst på 6,2 prosent – det høyeste siden 1990.

Les også

Høyeste prisvekst i USA siden 1990

Svensk rentemøte

Det kommer også nyheter fra den svenske sentralbanken denne uken, når Riksbanken kommer med sin rentebeslutning på torsdag.

– Der er det varslet nullrenter herifra til evigheten, til tredje kvartal 2024, sier Hov.

På dette møtet legger sentralbanken inn et kvartal i prognosehorisonten, som nå vil strekke seg ut fjerde kvartal 2024. Ifølge Hov er det forventninger om at Riksbanken vil løfte den lange enden av rentebanen.

– Det er en veldig duete sentralbank, og dette er lang tid, men i et internasjonalt klima hvor styringsrenteforventningene internasjonalt har steget kraftig i løpet av høsten, kan selv Riksbanken signalisere en forsiktig renteøkning ut i tid.

Les på E24+

Aksjene som kan gi risikosparerne en nødhavn

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Dette skjer denne uken

Flere artikler

  1. Jerome Powell gjenvalgt som sentralbanksjef i USA – får fire nye år

  2. Dette skjer denne uken: Powell kan bevege markedene

  3. Ny trippelheving i USA

  4. Dette skjer denne uken: Erna Solbergs siste statsbudsjett kan bli betydelig mindre enn det forrige

  5. Styremedlem i USAs sentralbank støtter nytt stort rentehopp