Reuters: Russisk elite tungt inne i Trump-eiendommer

En rekke russiske maktpersoner har investerte omtrent 100 millioner dollar i syv Trump-eide luksusbygg i Florida, melder Reuters. 

LUKSUSBYGG: Fra venstre ses Trump Royale, The Trump Palace og Trump International Beach Resort i Sunny Isles Beach i Florida. Det er blant annet her flere russere har gjort store investeringer.
 • Ida Bing
Publisert:

Nyhetsbyrået har kartlagt at 63 individer med russisk statsborgerskap eller bostedsadressehar investert minst 98,4 millioner dollar – eller nærmere 830 millioner norske kroner – i Trump-eiendommer i Florida.

Under presidentkampanjen i fjor hevdet USAs president at han hadde svært få forbindelser til Russland, og nedtonet stadig sine forbindelser til landet.

Presidenten har prøvd å komme på godfot med russerne, og Trumps samtaler med Vladimir Putin over telefon har ført til lovnader om at de to landene skal samarbeide bedre.

Samtidig er hans administrasjon blitt beskyldt for tette bånd til russerne, FBI har etterforsket mulig russisk innblanding i presidentvalget for å styrke Trump, og hans utnevnte sikkerhetsrådgiver Mike Flynn måtte gå etter å ha holdt tilbake info om kontakt med russiske diplomater.

Investorer med politiske forbindelser

«Jeg kan fortelle deg at jeg ikke eier noen ting i Russland. Jeg har ingen lån i Russland, og har heller ingen avtaler i landet», sa Trump under en pressekonferanse i februar i år.

Les også

Over 600 selskaper vil bidra til Trumps Mexico-mur

Ifølge offentlige- og finansielle dokumenter og intervjuer har Reuters imidlertid altså funnet at 63 russere har kjøpt seg inn i Trump-eiendom for 98.4 millioner dollar til sammen.

Det dreier seg om syv høybygg i den sørlige delen av delstaten Florida.

De russiske investorene er hovedsakelig forretningsmenn.

Ifølge Reuters har flere av dem politiske forbindelser.

INVESTERINGER: Trump Palace består av luksusleiligheter fordelt på store arealflater. Her har flere av de 63 russiske investorene gått inn for kjøp. Det vekker bekymringer hos amerikanske demokrater.

Mens presidenten har nektet for å ha interesser i Russland, har han sagt lite eller ingenting om de russiske investeringene i presidentens virksomhet og eiendommer i USA eller andre steder» sa demokraten Adam Schiff i House Intelligence Committee, som er underlagt Representantenes hus.

«Det bør være en bekymring for alle amerikanere, og enda en grunn for at Trumps motsetninger om å publisere sin personlige skatteinformasjon bør bli møtt med skepsis og bekymring», la Schiff til.

Alan Garten i Trumps eiendomsorganisasjon sier til Reuters at han «definitivt kan si at dette en oppblåst medieskapt sak.»

Les også

Fox: Trump-kritiker blir Russland-ambassadør

«Begrenset troverdighet»

På listen over de 63 russerne finner man blant annet en tidligere direktør for et statlig drevet byggefirma med hovedkontor i Moskva, som jobber med byggutvikling for russisk militære og sikkerhetstjeneste, samt grunnleggeren av en investorbank i St. Petersburg.

Undersøkelsene Reuters har gjennomført viser at omtrent en tredjedel av investorene representerer et firma kjent som «Limited Liability Company» (LLC).

Eierne av slike firma er beskrevet som medlemmer, hvor de er fritatt personlige henvendelser i forbindelse med for eksempel gjeldsspørsmål, og hvor også nasjonaliteten til medlemmene ikke registreres.

Investorene eier nå 2.044 boenheter i de syv Trump-tårnene, og har mulighet til å skjule eiernes identitet gjennom LLCs struktur.

The Trump Organization, som er det sentrale holdingselskapet for Donald Trumps forretningsvirksomhet, har markedsført Florida-bygningene globalt.

Hvor mye Trump har tjent på investeringene er ikke kjent, men investeringsfondet BH3 betalte nylig 25.000 dollar per enhet i et av de nevnte høybyggene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Russland
 2. USA
 3. Donald Trump
 4. Eiendom
 5. Demokratene, USA

Flere artikler

 1. Venezuela ga penger til Trump - gjennom selskap som nå kan bli russisk

 2. USAs justisminister benekter å ha løyet om russisk kontakt

 3. Kilder i Det hvite hus: Trump skriker mot TVer

 4. Demokrater krever svar fra Deutsche Bank om Trump-bånd til
  Russland

 5. Donald Trump har godkjent coronakrisepakke