Fortsetter forhandlingene i dag – dette er Opecs utfordringer

Planen for hvordan oljekartellet Opec skal få til en produksjonsfrys blir mer og mer kompliserte for hver dag som går, sier en kilde til nyhetsbyrået Reuters.

SØKER ENIGHET: Venezuelas president Nicolas Maduro (i dress foran) møtte Saudi-Arabias kronprins, første visestatsminister og innenriksminister Muhammad bin Nayef bin Abdulaziz Al Saud og andre representanter fra Saudi-Arabia i forkant av møtet i Wien. Mens Saudi-Arabia som største produsent har mest makt i Opec, er Venezuela det landet som mest desperat trenger å fryse oljeproduksjonen.
Publisert: Publisert:

Møtet med Opecs ekspertkomité for å spikre det avtale det produksjonskuttet endte fredag uten enighet.

Når samtalene tas opp igjen lørdag er også Russland, Kasakhstan, Mexico, Oman, Azerbajan, Brazil og Bolivia til stede, skriver Reuters.

– Alle er enige bortsett fra Iran, sier Opec-kilden til nyhetsbyrået.

– Det ble ingen avtale i dag siden Iran nekter å fryse produksjonen sin, sier en annen.

Ifølge en tredje kilde blir samtalene mer og mer kompliserte for hver dag som går.

– Hver dag er det noe nytt som kommer opp, sier den ikke navngitte kilden.

Enige om mål – ikke middel

I begynnelsen av oktober ble Opec-landene enige om et produksjonskutt på 740.000 fat daglig til mellom 32,5 og 33 millioner fat.

Les også

Seks nøkkelspørsmål Opec-landene må finne svar på

Hvordan kuttene skal fordeles er de imidlertid ikke enige om. Ifølge oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea ligger nøkkelen hos tre land: Saudi-Arabia, Iran og Irak.

– Iran ønsker å øke sin produksjon etter at sanksjonene mot landet ble stanset, og Irak har hatt runder for å øke produksjonen etter at Saddam Husseins regime falt. Samtidig ønsker ikke Saudi-Arabia å være den eneste som kutter, oppsummerer hun.

Hun mener imidlertid at det er mulig for kartellet å bli enige uten Iran og Irak.

– Det er vanskelig, men praktisk mulig. Det er ikke første gangen dette kartellet har hatt utfordringer, sier hun og legger til:

– Hvis man skal ha et kartell som fungerer så kan ikke alle bare fortsette å øke sin produksjon. Da må alle i alle fall fryse produksjonen i en periode.

Tror ikke de når målet

Helgens møte er et forberedelsesmøte i forkant av det offisielle Opec-møtet i slutten av november.

Sjefanalytiker for råvarer Bjarne Schieldrop ved SEB skrev i et analysenotat onsdag at han fortsatt har tro på at landene vil komme til enighet når de møtes igjen i slutten av neste måned.

Han tror imidlertid ikke at kartellet vil nå målet på maks 33 millioner fat.

– Et kutt fra nåværende 34,6 millioner fat om dagen til 33,5 bør være mulig for OPEC og i så fall må Saudi-Arabia redusere produksjonen sin med omtrent 10 millioner fat daglig, skriver Schieldriop.

Dersom de imidlertid klarer å bli enige om maks 33 millioner fat, kan oljeprisen ifølge Thina Saltvedt komme opp på 60-tallet i midten av 2017. Dersom de klarer å kutte helt ned til 32,5 millioner fat, kan det skje enda tidligere.

– Den oljeprisen vi har nå er i tillegg drevet av forventninger i forkant av møtet. Dersom de ikke blir enige kan oljeprisen komme ned til en bane på 45–50 dollar fatet igjen, sier Saltvedt.

Da den overraskende meldingen om at Opec var blitt enige om produksjonsfrys kom i september svarte markedene med et rally i oljesektoren.

Fortsatt overskuddslager

Les også

Oljeminister Tord Lien advarer oss mot å tro at Opec kan løse oljeproblemene våre

– Det fysiske markedet er fortsatt i overskudd og dagens overskuddslager på rundt 300 millioner fat krever vår kollektive og øyeblikkelige handling, sa Opec-toppsjef Mohammad Sanusi Barkindo i åpningstalen fredag.

Kriserammede Venezuela skal ha vært blant initiativtagerne til møtet. De mener oljeproduksjonen bør kuttes med hele ti prosent.

Da Irans president Hassan Rouhani i starten av oktober antydet at han vil samarbeide for å få til en produksjonsfrys, steg oljeprisen raskt.

– Alle landene bør hjelpe ekspertkomiteen med å ta avgjørelser som hever oljeprisen på november-møtet, sa Rouhani til det statlige nyhetsbyrået IRNA.

Les også

Antydet samarbeid – da gjorde oljeprisen et byks

Les også

Venezuela før oljefrysmøte: Tilbudet må ned 10 prosent

Les også

Iran vil øke oljeproduksjonen

Publisert:
Gå til e24.no