Gullprisen klatrer kraftig

Det er høy temperatur på råvaremarkedene som følge av at Trump blir USAs neste president.

DYRERE GULL: Gull ses på som en sikrere plassering, med priser som ofte stiger i usikre markeder. Onsdag klokken 06 er gullprisen opp nesten fem prosent.

Foto: Bobby Yip/Reuters
Publisert:,

Det koker i markedene som følge av at Trump ligger an til å vinne presidentvalget i USA.

Børsene i Asia faller kraftig, og det er store bevegelser i valutamarkedet. Pesoen er ned rundt 12 prosent mot dollaren.

På valgvaken til Hillary Clinton er det nå svært laber stemning. Det er imidlertid ikke kommet et endelig svar på hvem som blir USAs neste president, ennå.

Også på råvaremarkedene er det høy temperatur. Slik så det ut klokken 06.00:

** Gull stiger 4,49 prosent

** Sølv stiger 3,07 prosent

** Nordsjøolje (brent) faller 2,76 prosent

** Amerikansk lettolje (WTI) faller 3,28 prosent

Nesten tre timer senere er gullprisen opp 3,38 prosent, og sølv opp 2,07 prosent. Nordsjøolje (brent) koster 45,38 dollar fatet, ned 0,9 prosent.

Les også

Trump-seier ga største peso-fall på over 20 år

Venter enda høyere gullpris

Det er ikke overraskende at gullprisen stiger, da gull blir sett på som en sikker plassering, og dermed attraktivt i usikre markeder.

Gjennom valgnatten har prisen på en unse gull (31,1 gram) steget med mer enn 50 dollar. Fordi gull prises i dollar, stiger prisen når dollaren svekkes, slik tilfellet har vært i natt, forklarer analysesjef Katherine Brooks ved City Index, skriver The Telegraph.

Årsaken er at gull relativt sett blir billigere fordi investorer får mer igjen for pengene sine når de kjøper gull i dollar.

Oppgangen kan sammenlignes med hva som skjedde umiddelbart etter brexit-avstemningen i juni. Da steg gullprisen med mer enn 70 dollar, og fortsatte å klatre i ukene etter avstemningen.

Brooks tror man vil se en ytterligere styrkelse i prisen dersom Trump går av med seieren. Om Clinton skulle vinne, på tross av oddsene, kan gullprisene falle skarpt.

(Artikkelen fortsetter under grafen.)

Gullprisen er opp over fire prosent klokken 05.57.

Foto: Infront

Laveste oljepris på tre måneder

Klokken 06.06 koster et fat nordsjøolje 44,55 dollar, ned 2,75 prosent. Med det ligger prisen på sitt laveste på mer enn tre måneder. Fallet ser imidlertid ut til å ha stabilisert seg i morgentimene.

Trump har varslet at han vil skattlegge oljeindustrien mindre. Clinton vil på sin side skattlegge oljeindustrien hardere.

– Investorer har nå gått inn i et totalt "off risk" modus. En Trump-seier vil ha negative konsekvenser for oljeprisen, sier analytiker Jameel Ahmad ved FXTM, ifølge Reuters.

– Trusselen i at vektstutsiktene blir nedjustert, i det minste på kort sikt som følge av usikkerhet blant investorer, gjør at etterspørselen for varer som olje går ned, sier Ahmad.

Mange analytikere mener en Trump-seier vil innebære omfattende salg av energi-terminkontrakter, fordi han har varslet at såkalt fracking i USA vil være nøkkelen til landets energi-uavhengighet, skriver Wall Street Journal.

Fracking er en metode for å utvinne petroleumsstoffer fra fossile bergarter, går ut på å pumpe vann ned i bakken gjennom et borerør, sprenge skiferlagene og frigjøre gassen slik at den kan samles opp.

Også overraskende høye lagertall fra American Petroleum Institute bidrar imidlertid til at oljeprisen faller.

Et fat brentolje koster i skrivende stund 44,55 dollar, ned 2,75 prosent.

Foto: Infront
Les også

Trump sjokkerer USA og verden

Les også

Trump er USAs neste president - markedene reagerer kraftig

Les også

Nervøst Wall Street svakt opp på valgdagen

Her kan du lese mer om