Se avstemningen direkte: – Tungt ansvar på hver og en av oss

«Alle» forventer at Theresa May i kveld går på et brexit-nederlag i det britiske parlamentet. I løpet av kort tid har vi svaret. Se avstemningen direkte her.

  • Ahmed Fawad Ashraf
  • Jostein Matre
  • E24
Publisert:

De folkevalgte i det britiske Underhuset stemmer tirsdag kveld over utmeldingsavtalen Storbritannias statsminister har forhandlet frem med EU.

I løpet av den siste tiden har det blitt stadig mer tydelig at politikerne ikke mener avtalen er god nok, og det er ventet at May går på et sviende nederlag.

Klokken 19.40 gikk Theresa May på talerstolen i et siste desperat forsøk på å redde avtalen.

– Det hviler et tungt ansvar på hver og en av oss. Det er en historisk avgjørelse som får betydning for vårt land i flere tiår fremover, sa May, som advarer mot to nye måneder med usikkerhet for britene.

Kun et endringsforslag er lagt fram i forbindelse med avstemningen om brexitavtalen. Dette ble nedstemt med stort flertall.

Pundsvekkelse

Pundet svekket seg kraftig mot dollar og den norske kronen i timene før avstemningen. Et pund kostet 11,01 kroner tirsdag morgen. Før avstemningen hadde pundet svekket seg til 10,87 kroner. Utviklingen var tilsvarende for dollaren.
Storbritannia skal etter planen ut av EU 29. mars i år, men søndag kom nyheten om at EU er villige til å utsette fristen, ifølge The Guardian. EU mener uenighetene innenriks gjør det lite trolig at britene klarer å møte fristen. En utsettelse krever at Storbritannia selv søker om dette.

Spørsmålet er hva som skjer dersom parlamentet sier nei. «No deal», ny folkeavstemning eller utsatt frist for utmelding er mulige scenarioer for britene.

Fallet i verdiskapning ved en hard brexit kan ifølge IMF bli seks prosent av BNP, sammenlignet med et scenario der landet forblir i EU.«No deal» innebærer enkelt sagt at Storbritannia bryter ut av EU uten en ny handelsavtale. Britenes handel med EU-området vil da trolig falle under tariffene til Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Remain-siden, altså de som ønsker å forbli i EU, argumenterer for at britene burde ha en ny folkeavstemning om EU-medlemskap. Argumentene deres er det knappe flertallet på 51 prosent for å forlate EU under folkeavstemningen i 2016, at det var uklart hva en utmelding av EU innebar da folk gikk til stemmeurnene og endret stemning i befolkningen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Brexit

Flere artikler

  1. May gikk på nederlag – pundet bykser opp

  2. May til parlamentet: Utelukker ikke brexit uten avtale

  3. Krasjer sakte ut av EU: Dette er brexit-scenarioene

  4. – Går mot en veldig myk brexit eller en veldig hard brexit

  5. Brexit-kaoset: Sånn kan veien videre bli