Opera med på teknologi som lærer afrikanere å lese i rekordfart

Worldreader har gjennom sitt samarbeid med Opera vokst fra mindre enn én million mobil-lesere, til over 10 millioner brukere i Afrika de siste seks månedene.

PÅ SKOLEVEIEN: En skoleelev med bøker på hodet utenfor Senator Obama skolen i Nyangoma, vest av Kenyas hovedstad Nairobi. Navnet henspiller på at dette er området hvor den amerikanske presidentenes familie kommer fra.

Thomas Mukoya Reuters
  • Anita Bakk Henriksen
Publisert:

– Så langt har det vært fantastisk å jobbe med Worldreader, og se den hurtige utviklingen, sier produktdirektør Jan Standal i det norske tech-selskapet Opera.

– Vi ønsket å gjøre noe som kom folk til gode med en gang, men dette har gått over all forventing.

Worldreader er en veldedig organisasjon som jobber for å lære mennesker i den tredje verden å lese ved hjelp av digital teknologi (elektroniske bøker), og for litt over et halvt år siden inngikk de et samarbeid med Oslo-baserte Opera, som lager en av verdens mest populære nettlesere, som fungerer på de fleste smarttelefoner vanlig i Afrika.

740 millioner analfabeter i verden

På verdensbasis er det 740 millioner analfabeter, og bare i Afrika har femti prosent av skoleelevene ingen, eller få, skolebøker.

Worldreader har en et enormt digitalt bibliotek, og de jobber kontinuerlig med å finne optimaliserte verktøy slik at bøkene blir lettleste, også på små skjermer. Det er her Opera kom inn i bildet.

– I fjor leste vi om Worldreader, og synes det virket veldig spennende. Vi var sikker på at vi kunne hjelpe til, sier Standal.

Han forhørte seg derfor med organisasjonen og ga beskjed om at dersom de kunne lage en web-utgave til mobilbruk ville de være med å hjelpe dem distribuere e-biblioteket, med fokus på afrikanske land.

Les også

Flausene du ikke vil gjøre på sosiale medier

VERDIFULLT: – Vårt samarbeid med Opera er veldig verdifullt, for uten dem hadde ikke vi klart å nå ut til så mange brukere som vi nå gjør, sier Worldreader-grunnlegger Colin McElwee (t.h). Til venstre står produktdirektør i Opera, Jan Standal.

ILANA FRIEDMAN-SCHROIT Opera

Verdifullt samarbeid

Standal beskriver samarbeidet som et spennende eksempel på hvordan mobilteknologi stadig sprenger nye grenser, også når det kommer til bistand i den tredje verden.

– For oss var dette en vinn-vinn situasjon. Vi lanserte i Afrika i mai og er nå etablert i 38 land. På bakgrunn av suksessen skal vi nå utvide til enda flere, forteller Standal.

Opera Mini-browseren passer til de fleste smarttelefoner, og selskapet har 60 forskjellige telefondistributører over hele verden.

– Vårt samarbeid med Opera er veldig verdifullt, for uten dem hadde ikke vi klart å nå ut til så mange brukere som vi nå gjør. Vi har et mål og en utfordring om å kunne levere bøker og annet lesemateriell til alle på planeten vår, sier en av Worldreaders grunnleggere, Colin McElwee.

Han forklarer at mobilen er blitt er verktøy som nå også brukes flittig av mennesker i U-land, og det er derfor den er det viktigste verktøyet per dags dato for å nå bredt ut.

– Vi er syv måneder inn i arbeidet vårt, og vi vil nå cirka 13 millioner brukere på slutten av dette året. Det er jo helt fantastisk, påpeker han.

Les også

Reklame på mobil har bedre effekt enn TV

Utdannelse gir samfunnsendringer

– Hvorfor er det så viktig at alle mennesker kan lese?

– Man hører til stadighet at utdannelse er viktig, men hvilke praktiske endringer det kan føre til tenker kanskje ikke alle over. Du husker sikkert skolejentene som ble kidnappet i Nigeria. På tross av faren ved å gå på skole valgte disse jentene og deres familier å trosse denne. Boko Haram vet hvilke samfunns-sosiale endringer som kan skje når spesielt jenter skaffer seg en utdannelse, og derfor kidnappet de skolejentene i et forsøk på å stoppe denne utviklingen, sier McElwee.

Han påpeker at dessverre har ikke elevene kommet til rette, og mener dette illustrerer tydelig hvor mye folk er villig til å ofre for å få muligheten til skolegang.

Selv var McElwee i Nairobi, Kenya for ikke så lenge siden, og der besøkte han et bibliotek som Worldreader er involvert i.

– Jeg fikk snakke med jentene som var der i anledning vårt besøk, og det var sterkt å høre hvordan hverdagen deres faktisk er. Samtidig fikk det meg til å forstå hvordan håpet om leseferdigheter og utdannelse gjør disse jentene mye mer motstandsdyktige mot de negative påvirkningene de opplever til daglig. Nettopp derfor føles jobben vi gjør desto viktigere, og det blir spennende å se hvor langt vi kan nå sammen med Opera, sier han.

Les også

Derfor bør næringslivet følge klimatoppmøtet i Paris

Lese-og skriveferdigheter er essensielt

Assisterende generalsekretær i FN-sambandet i Norge, Rune Arctander, virker svært fornøyd over det nye samarbeidet, og er helt klar på at dette er et supert initiativ.

–Det er viktig at organisasjoner og næringsliv finner sammen om løsninger på de store globale utfordringene. Det å benytte seg av ny teknologi og de mulighetene det gir er både viktig og interessant. Utdanning, og lese- og skriveferdigheter er helt essensielt både for enkeltpersoner og for samfunnet som sådan, sier Arctander.

Han mener at dette er med på å nå FNs nye bærekraftsmål om utdanning, som er grunnlaget for å forbedre menneskers liv.

– Utdanning får mennesker ut av fattigdom, og det gir kunnskap om hvordan holde seg friske og bidra til gode liv for egen familie. Da er det mulig for den enkelte å delta økonomisk, sosialt og politisk for å skape utvikling og en bedre fremtid for seg selv og landet sitt, avslutter han.

Les også

Skrikende behov for IT-kompetanse

Les også

Opera avviser forsøk på å gå «under radaren»: - Derfor slapp vi meldingene fredag kveld

Les også

Disse børstoppene tjente mest i 2014

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Opera Software
  2. Teknologi

Flere artikler

  1. Ledertalentene: Slik gikk det med de tidligere vinnerne

  2. Kan tape 9 mrd. dollar etter nedskyting av russisk fly

  3. Byttet side på grunn av Youtube-video

  4. Rapport: Ti farer for 2019

  5. Cameron oppfordrer til angrep på IS