– Kan være starten på flere fall i kinesisk valuta

Dersom Kina fortsetter å svekke sin valuta, kan det få store konsekvenser, tror sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

SVEKKET MED 3 PROSENT: Kinesiske myndigheter har latt yuanen falle i verdi de siste to dagene.

Jason Lee
Publisert:,

Tirsdag gjorde Kinas sentralbank om sitt valutasystem som gjorden at den kinesiske yuanen ble svekket med 1,9 prosent mot amerikanske dollar, noe som igjen resulterte i børsfall både i USA og Europa. Onsdag ble kursen satt ned på nytt med 1,62 prosent mot dollaren. Sjefanalytiker i Nordea markets Erik Bruce tror dette kan være starten på flere fall i Kinas valuta.

– Det tyder på at de kanskje er inne i en prosess hvor vi kan se en ganske kraftig devaluering av den kinesiske valutaen, sier Bruce til NRK.

Kan være alvorlig

Han tror hovedårsaken til nedprisingen er at det går dårligere med kinesisk økonomi, og at de ønsker at kinesiske varer skal bli billigere på verdensmarkedet, slik at eksporten øker – og at det går bedre for kinesisk økonomi.

Les også

– Kan være starten på flere fall i kinesisk valuta

Sjefanalytikeren mener dette kan ha store konsekvenser dersom det fortsetter, men at det foreløpig ikke er veldig alvorlig.

– Men hvis det er starten på noe mer, så kan det bety mye for resten av verden. Kina har blitt et viktig eksportmarked for mange land i vesten og er også veldig viktig for Norge siden de er en stor kjøper av olje. Så hvis dette er et tegn på at det virkelig går dårlig i Kina, så er det også alvorlig i den sammenheng, sier han.

«Valutakorridor»

Det er uro i markedene etter at kinesiske myndigheter to dager på rad har latt yuanen svekke seg.

Kina har i lang tid holdt en svært stabil yuan mot den amerikanske dollaren. Kinesiske myndigheter setter et valutanivå mot dollaren, og rundt dette nivået er det et slingringsmonn to prosent begge veier, som det tillates handel innenfor. Dette skaper en form for korridor med et «tak» og «bunn» med myndighetenes kursmål i midten.

Den siste tiden har handelen i stor grad foregått i bunnen av denne korridoren. Det vil si at myndighetenes nivå har vært for høyt i forhold til det investorer er villig til å kjøpe yuan for.

Tirsdag valgte sentralbanken derfor å justere ned dette midtpunktet med offisiell begrunnelse om å følge markedsrenten. Det var den største svekkelsen siden 1994.

Sentralbanken sa at nedjusteringen var et engangstilfelle, men da handelen tirsdag igjen la seg på i bunn av «valutakorridoren», satt sentralbanken et nytt lavere midtpunkt onsdag med begrunnelse om at de ønsker å følge markedet.

Onsdag morgen er Hangseng-børsen i Hongkong ned 2,4 prosent. Også i Europa er det svært rødt. Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 1,11 prosent.

Svake makrotall

Yuan-svekkelsen er ikke eneste nyheten fra Kina onsdag morgen. Det kom også flere makrotall som var svakere enn ventet.

Industriproduksjonen i juli økte med «kun» 6 prosent, 0,6 prosent svakere enn markedsforventningene. I juni var produksjonen opp 6,8 prosent.

Detaljhandelen vokste 10,5 prosent, knappe 0,1 prosent under forhåndskonsensus som også var veksten i juni.

I perioden januar til juli økte produksjonen 6,3 prosent, litt under forventet nivå på 6,4 prosent, men på samme nivå som samme periode i fjor.

Realinvesteringene er også lavere enn forventet. På forhånd ble det estimert en vekst på 11,5 prosent, men fasit viser 11,2 prosent

Les også

4-årig bunn for kinesiske yuan

Les også

Ekspert tror Kinas valuta vil svekkes mer

Les også

Kina svekker egen valuta

Her kan du lese mer om