Eksperter: Derfor vil Hillary stanse Norwegians USA-lisens
USA-ekspert Hilmar Mjelde mener Clintons utspill om Norwegian-nekt kan handle om å mobilisere velgere på et område der hun mangler kredibilitet.
– I handelspolitikken har Clinton både Trump og Sanders til venstre for seg. Tidsånden i landet nå handler mye om at amerikanske jobber skal komme først. Flere av kandidatene er opptatt av å beskytte amerikanske arbeidsplasser og næringsliv, sier Hilmar L. Mjelde, USA-ekspert og forsker ved Uni Rokkansenteret til E24.
Norwegians kamp om å få lisens til å fly i USA har pågått i over to år. Siste nytt i debatten er at demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton har hoppet på kritikertoget.
Hun ber nå sittende president og partifelle Barack Obama stoppe Bjørn Kjos' forsøk på å bli stor i USA.
Fra før har Clintons utfordrer Bernie Sanders uttalt at man ikke kan tillate at Norwegian får godkjent søknaden sin.
– Clinton har kredibilitetsproblemer
Fagforeninger er en viktig del av grunnfjellet i den demokratiske koalisjonen. USA-ekspert Mjelde mener Clintons utspill kan ha vært ment som et forsøk på å tekkes disse kjernevelgerne.
– Clinton er presset på dette saksfeltet. Obamas handelsavtale TPP har blitt hudflettet av Sanders og Trump, og kampen mellom Clinton og Trump vil stå i noen vippestater som Ohio og Pennsylvania, sier han.
Mjelde forteller at det er mange velgere som er opptatt av industriarbeidsplasser og andre utsatte jobber for amerikanske borgere i disse statene.
Trump får støtte fra uventet hold
– Clinton har fått slite som følge av et utspill om at hun ville kutte ut kullindustrien, så hun har kredibilitetsproblemer på dette feltet, sier han.
Mjelde viser til at Clinton nå gjør mye for å imøtekomme Sanders politisk.
– Hun har justert seg fortløpende for å blidgjøre Sanders’ del av partiet, som hun trenger bak seg for å vinne høstens valg. Det er der engasjementet og energien ligger, så hun vil stryke ham litt medhårs.
Bekymret for lavprisselskaper
– Generelt kan en si at Demokratene ofte har tjent på valgkamper hvor økonomi er i fokus og det handler om å beskytte den amerikanske middelklassen, mens Republikanerne lettere kan vinne valg hvis utenrikspolitikk, terrorisme og frykt er viktige temaer i valgkampen, sier USA-ekspert og førsteamanuensis Alf Tomas Tønnessen ved Høgskulen i Volda.
– Det er klart at Kjos har store ambisjoner, men det er en generell bekymring i mange land over lavkostselskap, fortsetter han.
– Det er viktig for de demokratiske kandidatene å være på parti med arbeidstagere i et land hvor fagbevegelsen stiller svakt i privat sektor. Lykkes de i å forstørre denne saken kan det danne en kontrast til Trump og hans arbeidsgivermoral.
Tønnessen påpeker samtidig at norske medier nok er mer opptatt av denne saken enn det amerikanske medier er.
Her står saken nå
Det var i desember 2013 at Norwegian søkte om en såkalt «forreign air carrier permit» for sitt irske datterselskap Norwegian Air International.
Datterselskapet skulle etter planen utgjøre selve kjernen av Norwegians internasjonale vekst i langdistansemarkedet.
15. april meldte det amerikanske samferdselsdepartementet at det tentativt hadde besluttet å gi Norwegian en såkalt «foreign air carrier permit» for sitt irske datterselskap.
Fristen for å sende inn innsigelser ble satt til 16. mai, og imøtegåelse av disse ved endt arbeidsdag 23. mai.
Deretter skal søknaden tilbake til det amerikanske samferdselsdepartementet for endelig godkjennelse. Til slutt skal den undergå såkalt Presidential review.
I loven som regulerer Presidential review av saker som angår utenlandsk flytrafikk, står det at en avgjørelse fra USAs transportminister annulleres dersom presidenten går imot avgjørelsen og offentliggjør sin begrunnelse for det ikke senere enn 60 dager etter at presidenten har mottatt avgjørelsen.
Presidenten kan gå imot avgjørelsen bare hvis årsaken til motsettelsen er basert på utenrikspolitiske eller sikkerhetspolitiske årsaker, fremgår det av lovparagrafen.
Lang ventetid for Norwegian
Mens andre selskaper pleier å få svar innen et par måneder har Norwegian i over to år måtte sitte å se på at påstander haglet og høringsbrev rent inn til det amerikanske samferdselsdepartementet.
Reiselivsaktører, flyprodusenten Boeing og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen er blant dem som har bedt amerikanerne om at søknaden skulle behandles raskt, og få ett ja.
På den andre siden har konkurrerende flyselskaper, fagforeninger og visse politikere uttrykt sin skepsis mot Norwegians. Kritikken har hovedsakelig kommet i form av påstander om at Norwegian skal drive med sosial dumping. Norwegian har hele tiden avvist dette på det sterkeste, og Norwegian-sjef Bjørn Kjos har uttalt i brev til amerikanske myndigheter at man skal bruke amerikanske eller europeiske ansatte ombord på rutene til USA.
Inntil nå har Norwegian måttet bruke sin norske lisens for å operere ruter til USA.
Det kan de fortsette med, men med en ny lisens fra USA for sitt irske selskap kan de bruke de samme flyene til å fly både til USA og andre deler av verden fra basen selskapet har i Irland, helt uavhengig av Norge.