Bolton: USAs sanksjoner vil gjelde nye kontrakter umiddelbart

Den amerikanske beslutningen om å gjeninnføre sanksjoner overfor Iran vil gjelde nye kontrakter med umiddelbar virkning, sier presidentens sikkerhetsrådgiver.

PRESIDENTENS MENN: Finansminister Steven Mnuchin, presidentens sikkerhetspolitisk rådgiver John Bolton og visepresident Mike Pence lytter til president Donald Trump som tirsdag kveld kunngjorde beslutningen om å trekke USA fra atomavtalen med Iran.
  • NTB
Publisert: Publisert:

President Donald Trumps sikkerhetspolitiske rådgiver John Bolton redegjorde tirsdag for noen av de praktiske sidene ved den amerikanske beslutningen.

Han gjorde det klinkende klart at sanksjonene umiddelbart vil gjelde alle nye kontrakter med regimet i Iran. Han la til at europeiske selskaper vil ha «flere måneder på seg» til å komme seg ut av Iran-avtaler.

Forhandlinger om en ny Iran-avtale

Den sikkerhetspolitiske rådgiveren sa også at USA er villig til å delta i «bredt anlagte» forhandlinger om en ny Iran-avtale.

Boltons presiseringer virker både imøtekommende og avvisende. Samtidig som han uttrykte administrasjonens ønske om å delta i nye forhandlinger, sa han at det blir vurdert å skjerpe sanksjonene, altså legge til nye straffetiltak ut over dem som nå blir gjeninnført.

Presiseringene kom etter at Donald Trump under en pressekonferanse i Det hvite hus tirsdag kveld bekreftet at han vil trekke USA ut av atomavtalen.

– Det er blitt klart for meg at vi ikke kan hindre en iransk atombombe under den forfallende, råtne strukturen i den nåværende avtalen. Iran-avtalen er mangelfull inn til kjernen, sa Trump.

Les også

Trump trekker USA ut av atomavtalen

Allierte i Europa beklager beslutningen

USAs største allierte i Europa beklager samstemmig landets beslutning om å trekke seg fra av atomavtalen med Iran.

Tyskland, Frankrike og Storbritannia bruker det diplomatiske uttrykket «beklager» om president Donald Trumps beslutning. EUs utenrikspolitiske sjef, Federica Mogherini, sier at EU vil arbeide for at avtalen skal videreføres.

USAs venn og allierte Saudi-Arabia støtter fullt og helt president Donald Trumps beslutning om å trekke USA ut av Iran-avtalen.

I en erklæring fra landets ledelse, brakt av den statlige fjernsynskanalen Al Ekhbariya, heter det at kongedømmet hilser velkommen de skritt som den amerikanske presidenten varsler for å trekke USA ut av avtalen.

Les også

Forsker: – Setter USA på kurs mot krig i Midtøsten

Les også

– Trump tjener på usikkerhet. Verden skal være redd ham

Les også

Oljeanalytiker: – Donalds D-dag i oljemarkedet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Iran

Flere artikler

  1. Pompeo ønsker samarbeid med Europa mot Iran

  2. USAs Iran-exit ga årets høyeste oljepris

  3. Trump trekker USA ut av atomavtalen

  4. USA har gjeninnført sanksjoner mot Iran

  5. Trump med Iran-dom tirsdag