Den politiske uroen mellom USA og Russland: – Vil fortsette å være ekstremt nervøst
Mandag ventes USA å innføre nye sanksjoner mot Russland.
FNs USA-ambassadør, Nikki Haley, sa søndag at flere sanksjoner mot Russland trolig vil annonseres mandag.
– Det russiske finansmarkedet vil fortsette å være ekstremt nervøst og volatilt, med et kortsiktig fokus på omfanget og retorikken til de nye amerikanske sanksjonene, skriver analytiker Yury Tulinov og hans kolleger i den russiske avdelingen i Societe Generale i et notat, gjengitt av Bloomberg.
Tidligere i april innførte USA sanksjoner mot syv russiske oligarker, 12 selskaper de eier eller kontrollerer og 17 russiske regjeringsrepresentanter. Begrunnelsen var blant annet Russlands militære inngripen i Ukraina og Syria, angivelig cyberkriminalitet og innblanding i det amerikanske valget.
Forholdet ble også ytterligere forsuret etter forgiftningen av den russiske dobbeltagenten Sergej Skripal i Storbritannia.
Sanksjonene fra USA mot Russland har vært svært negative for den russiske valutaen og det russiske aksjemarkedet.
USA, Storbritannia og Frankrike angrep natt til lørdag syriske mål, med hensikt å treffe Assad-regimets anlegg for kjemiske våpen.
USA innfører nye sanksjoner mot Russland
Varslet nye sanksjoner
De nye sanksjonene skal beskrives nærmere i løpet av mandagen, men skal ifølge Haley være spesielt rettet mot selskap som handler med Syria, eller som produserer varer som kan brukes til kjemisk krigføring.
Etter at sanksjonene ble innført tidligere i april, stupte den russiske RTS-indeksen hele 16 prosent på det meste målt i dollar, eller -8,7 prosent i lokal valuta.
Russisk problem
Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea mener at det stort sett er et russisk problem.
– Det russiske aksjemarkedet utgjør en veldig liten del av det globale aksjemarkedet. Det som skjer i kvartalssesongen og det som skjer med handelskrigen mellom USA og Kina, er mye viktigere for det globale markedene, sier Rein til E24.
Han peker samtidig på at for globale markeder har spenningen mellom USA og Russland indirekte betydning, for eksempel via metallpriser.
– Spesielt råvaremarkedet for aluminium er blitt truffet, ettersom Rusal Metal er ett av de rammede selskapene, og aluminiumsprisene steg hele 20 prosent i løpet av et par dager, sier Rein.
Trusselen om ytterligere sanksjoner mot russiske selskaper bidro til å sende aksjen i aluminiumsselskapet Rusal ytterligere ned mandag morgen.
Store utslag i oljeprisen
Oljeprisen har steget kraftig som følge av uroen, og prisen var opp cirka åtte prosent forrige uke.
– Som regel følger oljetunge børser etter en slik oljeprisoppgang. Oslo Børs opplever fordelene av en stigende oljepris og var opp over tre prosent sist uke. Dermed nærmer Oslo Børs seg en ny all time high, sier Rein.
Han viser også til at når oljeprisen stiger er dette også bra for russisk økonomi og russiske selskaper.
Sanksjonene mot Russland: Rubelen mot verste uke siden 1999
Mandag morgen har oljeprisen falt tilbake til 71,81 dollar fatet, etter å ha krøpet nedover gjennom helgen.
Forklaringen på at oljeprisen har falt 1,01 prosent så langt mandag er fortsatt usikkerhet knyttet til situasjonen i Syria, og spesielt hvilke sanksjoner USA har tenkt å påføre Russland.
Russlands valuta var på bakbeina igjen da en ny uke ble sparket i gang. Investorene reagerer på de USA-ledede angrepene i Syria og en trussel fra Trump-administrasjonen om at den vil innføre nye sanksjoner, skriver Financial Times.
Én dollar kostet 62,97 rubler mandag formiddag, ned 1,6 prosent.