Medier: Clinton blir Demokratenes presidentkandidat

Amerikanske AP og CBS tar noe av brodden av tirsdagens nominasjonsvalg ved allerede å utpeke Hillary Clinton som Det demokratiske partiets presidentkandidat.

HISTORISK: Demokratenes Hillary Clinton er den første kvinnen i historien som utpekes som presidentkandidat av et amerikansk parti.

Foto: Jonathan Alcorn Afp
 • NTB
Publisert:

Ifølge mediene har Clinton nemlig samlet støtte fra nok landsmøtedelegater til å vinne nominasjonen på demokratisk side – allerede før valgrundene i de siste seks delstatene.

AP har foretatt en rundspørring blant alle de såkalte superdelegatene i partiet, og 571 av dem oppgir at de kommer til å støtte Clinton. I nominasjonsrundene har hun vunnet støtte fra 1.812 ordinære delegater, og dermed har hun støtte fra de 2.383 delegatene som kreves for å sikre presidentkandidaturet.

Mandag kveld bekrefter CBS at også deres opptelling viser at Clinton har parkert motkandidaten Bernie Sanders i nominasjonskampen.

Beskjeden reaksjon

Ifølge APs opptelling svarer kun 95 av de totalt 714 superdelegatene at de fortsatt er offisielt «uforpliktet» i forkant av landsmøtet. 48 gir sin støtte til Sanders, som har vunnet 1.512 ordinære delegater.

Det ser dermed ut at Clinton blir den første kvinnen i historien som utpekes som presidentkandidat av et amerikansk parti, men selv vil hun ikke innkassere seieren på forskudd.

– Vi er smigret, AP, men vi har fortsatt nominasjonsvalg å vinne. California, Montana, New Mexico, North Dakota, New Jersey, South Dakota, skriver Clinton via Twitter som svar til AP har kåret henne som vinner av nominasjonen. Totalt 806 demokratiske delegater står på spill i tirsdagens nominasjonsvalg.

Les også

Clinton slår Sanders i Puerto Rico

Sanders: – Feil

Også Sanders-leiren er avventende og vil ikke erkjenne noe nederlag. Derimot mener de det er helt feil av amerikanske medier å hevdet at Clinton har sikret seg nominasjonen.

– Det foreligger ingen demokratisk kandidat før juli, heter det i en pressemelding fra Sanders' valgkampapparat, med henvisning til landsmøtet, som formelt velger partiets presidentkandidat.

– Clinton har ikke, og vil ikke få, tilstrekkelig antall forpliktede delegater til å sikre nominasjonen. Hun er avhengig av superdelegater, som kan ombestemme seg helt fram til 25. juli. Vår jobb fram til landsmøtet er å overbevise superdelegatene om at Bernie er den klart sterkeste kandidaten mot Donald Trump, sier Sanders' talsmann Michael Briggs.

Clinton vs. Trump

Trump, en kontroversiell eiendomsmogul og TV-kjendis, har gjort et sterkt nominasjonsvalg og er Det republikanske partiets antatte presidentkandidat. Dersom undersøkelsene til AP og CBS stemmer, skal han ut i valgkamp mot Clinton, en kvinne han har gitt tilnavnet «skurken».

De fleste meningsmålinger av en tenkt presidentduell viser så langt at både Clinton og Sanders vil få større oppslutning enn Trump i valget, men at Sanders har et større forsprang enn sin motkandidat.

Presidentvalget i USA holdes 8. november. Både Demokratene og Republikanerne holder landsmøte i juli.

Les også

Clinton: – Epostbråk påvirker ikke valgkampen

Les også

Hillary ber Obama stanse Norwegian

Les også

Trump får støtte fra uventet hold

Her kan du lese mer om

 1. Hillary Clinton
 2. Demokratene, USA
 3. Bernie Sanders
 4. Donald Trump
 5. Bill Clinton
 6. USA-valg 2016
 7. Republikanerne, USA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Historisk Clinton klar for duell mot Trump

 2. Clinton vinner primærvalget i Washington

 3. Trump og Clinton fester grepet om nominasjonene

 4. Annonsørinnhold

 5. Seier til Trump og Clinton i New York

 6. Clinton innkasserer knepen seier i Kentucky