Tyrkisk økonomi kan tape 9 milliarder dollar etter nedskytingen av russisk fly

– Nå ser Tyrkia kostnadene av det intrikate nettverket av handelspartnere de har viklet seg inn i, påpeker UiO-forsker Einar Wigen.

VIKTIG PARTNERSKAP: Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan og Russlands president Vladimir Putin tar hverandre i hånden på slutten av G-20-møtet i Antalya i Tyrkia 16. november. Nå er det en spent situasjon mellom de to.

  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Moskva har innført en rekke økonomiske sanksjoner mot Ankara etter at Tyrkia skjøt ned et russisk krigsfly i grenseområdet til Syria 24. november.

Hendelsen omtales som den mest alvorlige mellom Russland og et NATO-medlem på et halvt århundre.

– Dersom det verst tenkelige scenarioet blir realitet, som er null relasjon mellom Tyrkia og Russland, snakker vi om et tap på ni milliarder dollar, sier den tyrkiske visestatsministeren Mehmet Simsek til den tyrkiske TV-stasjonen NTV, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ni milliarder dollar tilsvarer rundt 76,5 milliarder kroner.

Den pågående spente situasjonen mellom de to landene antas å ville barbere vekk 0,3 til 0,4 prosent av Tyrkias bruttonasjonalprodukt, ifølge Simsek.

Les også

Russland: – Erdogan deltar i oljehandel med IS

«Zero problems with neighbours»

Postdoktor Einar Wigen ved Universitetet i Oslo følger tyrkisk politikk tett. Han påpeker at Simseks uttalelse om null relasjon mellom Tyrkia og Russland er et ordspill på president Recep Erdogans viktigste politiske prosjekt før han ble statsminister.

FØLGER TYRKIA TETT: Einar Wigen er postdoktor ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo.

– Da AKP (Rettferdighets- og utviklingspartiet) kom til makten i 2002 forsøkte de å delegitimere militæret, som da hadde en viktig rolle i politikken. Dette gjorde de delvis ved å roe ned spenningsforholdet til nabolandene. I stedet for en ren sikkerhetstankegang om at man var omgitt av fiender, forsøkte tyrkerne å fjerne problemene med nabolandene ett etter ett – den såkalte «zero problems with neighbours»-politikken, sier Wigen.

Økt samarbeid tok ofte form av økt handel mellom Tyrkia og nabolandene. Over tid ga dette en svært komplisert utenrikspolitikkforteller han.

– Tyrkia har drevet samhandling med Syria, Irak, Iran og Russland, samtidig som de beholdt Nato-medlemskapet og forsøkte å bli medlem av EU. Det er vanskelig nok å balansere alle disse hensynene i fredstid, men da borgerkrigen brøt ut i Syria i 2011, ble det enda ett hakk vanskeligere.

Når man får en spent situasjon blir man nødt til å velge side.

– Tyrkia har hatt stor økonomisk gevinst på samarbeid og handel med disse landene, men i tillegg var det et innenrikspolitisk aspekt: De brukte handelen for å få vekk konflikter med naboer for å dempe militærets rolle i politikken. Når så den regionale politikken blir polarisert, ser Tyrkia nå kostnadene ved det intrikate nettverket av partnere de har laget seg, forteller han.

Les også

Ingen nye NATO-styrker til Tyrkia

– Viktig partner

Tyrkia er avhengig av Russland når det gjelder leveranse av olje og naturgass.

30 prosent av oljetilførselen og 55 prosent av naturgassen til landet kommer fra Russland, ifølge AFP.

– Russerne har uttalt at de ikke kommer til å stenge gasstilførselen til Tyrkia, sier Wigen.

Tyrkia er nest største importør av russisk gass, Tyskland er den største.

– Rent økonomisk har både Putin og Erdogan mye å tjene på å holde disse konfliktene så små som mulig. Samtidig bruker de hver på sin side rollen som landets sterke mann for å legitimere sin posisjon innad i landene de styrer. Derfor må de være hard mot sin ytre fiende, noe som gjør det vanskelig for begge å gi seg, påpeker han.

Les også

Erdogan vinner flertall i Tyrkia

De økonomiske sanksjonene vil ramme importen av enkelte produkter, virksomheten til enkelte tyrkiske bedrifter i Russland og russiske selskapers bruk av tyrkisk arbeidskraft. Straffetiltakene vil også ramme salget av feriepakketurer til Tyrkia, noe som vil ha store konsekvenser for turismen i landet, skriver AFP.

Viktige handelspartnere for hverandre

Visestatsminister Mehmet Simsek har sagt følgende til AFP:

– Vi har alltid sett på Russland som en viktig partner, og har ingen intensjoner om å eskalere disse spenningene ytterligere, sier kurderen, som også var medlem i president Erdogans regjering når han var statsminister.

– Men hvis Russland fortsetter å opprettholde denne holdningen ... Alle slags avvergende tiltak vil bli vurdert, sier han.

Les også

Putin: IS-olje transporteres til Tyrkia

Wigen tror at det kan tenkes at Russland vil lette litt på de økonomiske sanksjonene dersom oppmerksomheten ledes over på noe annet. Han påpeker at Tyrkia og Russland er viktige handelspartnere for hverandre.

– Tyrkia har ingen andre steder å henvende seg hvis Russland skrur av gassen. Samtidig er ikke Russland i noen særlig god økonomisk situasjon for tiden, og det finnes ikke noe annet hensiktsmessig marked for gassen tyrkerne importerer, sier han.

– Men det utelukker likevel ikke at russerne kan finne på å skru av gassen i en kort periode for å sette en støkk i tyrkerne, for eksempel på årets kaldeste dag i Tyrkia. Putin kan gjøre mye for å irritere Erdogan. Erdogan kan ikke gjøre like mye tilbake.

Les også

Putin og Hollande vil angripe oljetransport i IS-områder

Les også

Erdogan vinner flertall i Tyrkia

Les også

– Russlands Assad-støtte kan forverre konflikten

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Tyrkia
  2. Russland
  3. Syria

Flere artikler

  1. Russland: – Erdogan deltar i oljehandel med IS

  2. Russland: – Erdogan deltar i oljehandel med IS

  3. Hemmeligholdt norsk rapport: IS-olje havner i Tyrkia

  4. Trump truer med å ødelegge Tyrkias økonomi: Vil ha øyeblikkelig våpenhvile

  5. Russland inviterer Tyrkia og Iran til toppmøte om Syria