Tyrkerne løper til minibankene etter kuppforsøk

Et militærkupp er underveis i Tyrkia. Den tyrkiske liren faller kraftig på meldingene, og tyrkere tar til minibankene i frykt for stengte banker.

LANG KØ: Bildet viser at tyrkerne strømmer til minibankene i Halkalı i Istanbul i håp om å få ta ut penger. E24 har fått tillatelse til å publisere bildet.

Publisert:,

Sent fredag kveld ble det klart at det foregår et militærkupp i Tyrkia. Militæret hevder at de har tatt makten i et forsøk på å beholde demokratiet i landet, skriver Reuters.

Samtidig bedyret Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at han fortsatt sitter med makten i en beskjed til mediene som ble gitt over Facetime, mens presidenten ble fraktet ut av Istanbul.

– De vil betale dyrt for dette forsøket. Jeg ber folk ta til gatene og motsette seg dette kuppforsøket, sier presidenten ifølge Bloomberg.

Tusenvis av tyrkere skal ha fulgt Erdogans oppfordring, og har tatt til gatene i Ankara for å protestere mot militærkuppet.

Det er ikke klart hvor andre medlemmer av regjeringen befinner seg. Sentralbanksjefen er heller ikke gjort rede for, ifølge Bloomberg.

Ifølge de siste meldingene har Erdogan talt like etter klokken ett, hvor han gjentar budskapet med at folk bør gå til gatene, og at de ansvarlige for kuppforsøket vil bli håndtert i henhold til landets lover.

Istanbul-guvernør Vasip Sahin vært i kontakt med deler av militæret, som sier de ikke er med på kuppet og forsikrer at opprørerne vil bli arrestert snart, meldte Bloomberg tidligere fredag kveld.

Like etter klokken 01.30 melder en talsmann for den nasjonale etterretningstjenesten at kuppforsøket er slått ned, skriver NTB. Dette er foreløpig ikke bekreftet.

Les også

Ving: - Vi har 2.440 norske turister i Tyrkia

Løper til minibanken

Flere bilder som sirkulerer på det sosiale nettverket Twitter viser at tyrkerne nå flokker til minibankene for å ta ut penger.

Frykten er at bankene kan bli stengt som følge av eller i forbindelse med et kupp.

Den tyrkiske liren raste sent fredag kveld til sitt laveste nivå mot dollaren siden januar, skriver Bloomberg.

PROTESTER: Supportere av president Recep Tayyip Erdogan protesterer foran soldater på Taksim-plassen i Istanbul.

Foto: Emrah Gurel AP

Valutaen led sitt største fall siden oktober 2008, og en dollar koster nå 3,0157 lire.

I løpet av det siste året har flere analytikere advart mot faren for en perfekt storm i Tyrkia, som følger av ustabile politiske forhold og kraftig nedgang i landets økonomi, skriver Bloomberg.

Oljetankere må vente

Oljeprisen er også noe opp etter meldingene om kuppet. Før det kom nyheter fra Tyrkia, var nordsjøoljen opp rundt én prosent for dagen. I skrivende stund handles den for 47,98 dollar per fat, opp 1,85 prosent.

Havnen Ceyhan og Bosphorus er to av de viktigste havnene i verden for oljebransjen. Ifølge Bloomberg er nå 13 oljetankere på full fart mot havnene, og vil måtte bli stående utenfor havnen til konflikten er løst.

I løpet av en dag fraktes 2,9 millioner fat olje gjennom tyrkisk farvann, viser tall fra Det internasjonale energibyrået.

Det er foreløpig uvisst om det er mulig for oljetankerne å ta en annen rute, eller frakte oljen til destinasjonen på en annen måte.

Både Lufthansa og British Airways skriver nå at flyene på vei til Tyrkia vil snu og komme hjem, ifølge Reuters.

Les også

Terrorfrykt gir turistboom til Spania – men ikke alle jubler

Mye usikkerhet

Statsminister Binali Yildirim hevdet rett etter de første meldingene om uroligheter fredag kveld, at en gruppe innenfor det tyrkiske militæret er involvert i et forsøk på å kuppe makten.

– Vi kommer ikke til å tillate dette forsøket. De som utfører denne ulovlige handlingen, kommer til å betale den høyeste pris, sier Yildirim på telefon til fjernsynskanalen NTV.

Det var nyhetsbyrået Reuters som først meldte om skyting i Ankara. I tillegg siterer flere medier øyenvitner som forteller at kampfly flyr lavt over hovedstaden.

Tyrkisk fjernsyn melder samtidig at to broer i Istanbul er stengt. Det gjelder både Bosporos-broen og Faith Sultan Mehmet-broen i storbyen vest i Tyrkia.

I tillegg viste tyrkisk fjernsyn bilder av stridsvogner utenfor Atatürk flyplass i Istanbul. NRK melder at flyplassen nå er stengt og det er innført portforbud i hele landet.

SPERRER BROER: Bildet viser tyrkiske sikkerhetsgrupper som oppholder en rekke ukjente personer på Bosphorus-broen.

Foto: Bulent Kilic AFP
Les også

Istanbul rammet igjen – 36 drept

Les også

USA starter samtaler med kriserammede Venezuela

Les også

Iran nekter å godta oljeproduksjonstak