Dette skjer denne uken

De viktigste nøkkeltallene den neste uken er konsumprisindeksen fra USA. Den kommer etter skuffende amerikanske jobbtall forrige fredag.

Etter tallslipp i USA nå torsdag er det flere som er spent på hvordan sentralbanksjef Jerome Powell vi l reagere på det som mest sannsynlig blir høyt inflasjonstall.
Dette skjer denne uken
 • Harald Hoff
Publisert:

Denne uken kommer en rekke nøkkeltall og rapporter fra USA, Europa og Norge som vil bli fulgt nøye med på blant de som sitter tett på finansmarkedene. Den store fellesnevneren er gjenåpningen av samfunnet og inflasjon.

– Det mest interessante denne uken er de amerikanske konsumpristallene for mai. Det er veldig lenge siden sist jeg har sett en så stor interesse for et nøkkeltall, sier Nordeas sjefstrateg, Erik Bruce.

De amerikanske inflasjonstallene for mai kommer ut på torsdag.

En av de andre bakenforliggende årsakene til interessen kan ifølge Bruce også henge sammen med fredagens jobbtall i USA. Disse var svakere enn økonomene hadde ventet på forhånd.

Jobbrapporten fredag viste at det ble skapt 559.000 nye jobber utenfor landbruket i USA i mai. Økonomer hadde på forhånd ventet 675.000 nye jobber, ifølge Bloomberg.

Les på E24+

Dette skremmer markedet nå: Inflasjonshopp og «taper tantrum»

Inflasjon og minkende lettelser fra Fed

Samtidig som en stadig større andel av den amerikanske befolkningen får vaksiner, har resten av landet begynt å åpne mer opp.

Bruce observerer at priser på flybilletter, servering og hoteller går opp, sammen med lønninger, råvarepriser og bedrifters oppgitte innkjøpspriser.

– Det er ventet ganske kraftig vekst i prisene. Det er jo en normalisering av de unormalt lave prisene under pandemien. Vi ser at den underliggende amerikanske inflasjonen potensielt kan komme opp på 3,0 til 3,5 prosent.

– Det er jo høyt, sier sjefstrategen.

Erik Bruce er sjefstrateg i Nordea. Han mener inflasjon er blant de tingene som gjør markedet mest spent på neste ukes nøkkeltall-rapporter.

Når konsumpristallene kommer er spenningen knyttet til hva slags reaksjoner det vil få fra Federal Reserve (Fed). Det er ventet høy inflasjon, men om tallet som kommer er høyere en ventet kan det få konsekvenser.

– Det er nettopp her den store bekymringene ligger i markedet. Er inflasjonen høy så blir det igjen spennende om Fed setter opp renten raskere og trappe kraftigere ned obligasjonskjøpene, sier Bruce.

Den amerikanske sentralbanken har under pandemien hatt en rekke tiltak for å lette på situasjonen i økonomien, blant annet store støttekjøp av obligasjoner på minst 120 milliarder dollar hver måned. Tidligere i april opplyste sentralbanken at man ville forlenge dette tiltaket.

Les også

Harryhandel, trøblete hjemmekontor og fastfood-roboter

Gjenåpning i EU

Torsdag kommer også Den europeiske sentralbanken (ESB) med rente-beskjed. Her er det mye av det samme som gjelder i USA. Markedet er redd for renteheving og lavere kjøp av obligasjoner fra den ESB, ifølge Bruce.

– Både ESB og Fed har sagt det er lenge til renten går opp, men om det går fort i økonomien og det er høyere inflasjon så kan den komme tidligere. Det er ikke noe markedet er spesielt glad for, sier han.

ESBs sentralbanksjef Christine Lagarde holdt renten i ro, og gjentar varigheten og størrelsen på støttekjøpene av obligasjoner ved forrige rentemøte i april.

Optimisme og lavere arbeidsledighet i Norge

Her hjemme publiserer Norges Bank regionale nettverksrapport tirsdag. Den tar både temperaturen på bedrifters oppfattelse av landets økonomi, og den informerer om ledighet og inflasjon.

– Det er ventet at den kommer til å vise økende optimisme fra det norske næringslivet, der bedriftene er langt mer oppstemte enn ved forrige kvartal. Troen på gjenåpning og at ting vil normaliseres kommer til å prege rapporten, sier Bruce.

Han påpeker også at arbeidsledigheten daler i takt med stadig mer åpning av samfunnet. Den nylige gjenåpningene i Oslo kan likevel ikke skimtes i rapporten siden den kun dekker de siste tre månedene.

Regionalt nettverk er den viktigste nøkkelrapporten som kommer ut før Norges Bank skal møtes for å ta sin rentebeslutning torsdag 17. juni.

– Norges Bank har sagt at de ønsker å sette renten opp først når de er sikre på at økonomien er åpnet opp og arbeidsledigheten er fallende. Det er hovedgrunnen til at vi har ro på at vi får en renteheving i september, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dette skjer denne uken
 2. Dette skjer denne uken
 3. Erik Bruce
 4. Inflasjon
 5. Federal Reserve
 6. Regionalt nettverk

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken: Rentefasit fra EU og ny resultatsesong på trappene

 2. Dette skjer denne uken: Regionalt nettverk og inflasjonstall

 3. Dette skjer denne uken: – Ekstra spenning rundt inflasjonen

 4. Dette skjer denne uken: – Tallene er preget av pandemien

 5. Bred oppgang i Asia