Islendingene jobber mindre etter vellykkede forsøk med firedagersuke

Flere år lange forsøk med firedagersuker på Island var en «enorm suksess» og førte til at svært mange nå jobber mindre, heter det i en rapport.

Mange islendinger jobber færre timer i uka etter to prosjekter med firedagersuke. Arbeidstakerne, som jobber i offentlig sektor, oppga blant annet at de følte mindre stress og i mindre grad ble utbrent, mens produktiviteten og tjenesteytelsen angivelig ikke ble dårligere. På bildet: Utsikt over Reykjavik.
 • NTB-Ritzau
Publisert:

Forsøkene ble gjennomført mellom 2015 og 2019 i regi av de lokale myndighetene i Reykjavik og den islandske regjeringen. Det omfattet mer enn 2.500 arbeidstakere i offentlig sektor, rundt 1 prosent av landets arbeidsstyrke, skriver BBC.

I forsøkene gikk deltakerne ned fra 40 timer i uka til enten 36 eller 35 timer, uten å få redusert lønn.

I etterkant har mange av dem gått over til ordningen permanent, heter det i en rapport utarbeidet av den britiske tankesmia Autonomy og den islandske NGO-en Alda, der forsøket beskrives som en «enorm suksess».

Les også

E24-podden: Kontordrift er big business – men kommer hjemmekontoret i veien?

86 prosent får kortere arbeidsuker

Produktiviteten og tjenesteytelsen forble på samme nivå eller bedret seg på brorparten av arbeidsplassene i forsøket, mens arbeidstakernes velvære ble «dramatisk» forbedret, målt på en rekke indikatorer.

Arbeidstakerne oppga at de følte seg mindre stresset og utbrent og sa at helsa og balansen mellom arbeid og fritid ble bedret.

Forsøket førte til at 86 prosent av arbeidsstyrken på Island nå enten har begynt å jobbe mindre eller fått retten til å gjøre det, gjennom forhandlinger mellom partene i arbeidslivet, heter det i rapporten.

Les også

Hvordan ser dagen din ut?

Flere lignende prosjekter

– Denne studien viser at tidenes største forsøk med en kortere uke i offentlig sektor, basert på alle mulige målestokker, var en overveldende suksess, sier forskningsdirektør Will Stronge ved Autonomy.

– Det viser at offentlig sektor kan bane vei for kortere arbeidsuker, fortsetter han, og oppfordrer regjeringer i flere land til å følge etter.

I Spania pågår et pilotprosjekt med firedagersuker for noen selskaper, delvis på grunn av pandemien. Det multinasjonale Unilever-konsernet gjennomfører et forsøk på New Zealand der de ansatte får muligheten til å kutte ut en femdel av timene uten å gå ned i lønn.

Les på E24+

Har jeg rett til feriepenger av bonus?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Island
 2. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Har du fått en annen arbeidsrytme på hjemmekontor?

 2. Betalt innhold

  Faglig lunsj: Likestillingen – et coronaoffer som må raskt inn på intensiven

 3. Betalt innhold

  Livet etter pandemien

 4. Sanner vil utrede om Oljefondet skal flytte ut av Norges Bank

 5. Dette er Saxo Banks elleville spådommer 2022