Sverige øker strømstøtten

Som følge av økte inntekter knyttet til overføring av kraft øker svenske myndigheter kompensasjonen til strømkundene.

Svenska Kraftnät øker prognosene for hva de vil tjene på overføring av kraft. Dermed økes også tilbakebetalingene til kraftkundene
Publisert:

Prognosene for Svenska Kraftnäts inntekter fra overføring av kraft i 2022 og 2023 økes fra 60 til 90 milliarder svenske kroner. Dermed økes også tilbakebetalingene til kraftkundene.

Det meddelte Sveriges energi- og digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar og finansminister Mikael Damberg under en pressekonferanse onsdag, ifølge SVT.

– Den samlede støtten kan bli opp mot fem ganger større enn den støtten som ble betalt under forrige vinters elpriskompensasjon, sier finansminister Damberg.

Det er valg til Riksdagen i Sverige 11. september i år, og de høye strømprisene er et viktig tema i den pågående valgkampen.

Strømprisene er et viktig tema i Sverige før valget 11. september

Tjener på overføring av kraft

De økte inntektene stammer fra inntjening knyttet til overføring av kraft mellom ulike prisområder og land, såkalte flaskehalsinntekter.

Det er disse pengene Sverige nå ønsker å tilbakeføre til kundene, som et nødgrep for å beskytte folk og næringsliv mot prissjokket.

– Rent konkret innebærer dette at de såkalte flaskehalsinntektene som kommer inn til Svenska Kraftnät skal tilbakeføres til dem som betaler dem, gjennom tilbakebetaling, senkede priser eller motkjøp, sa Sveriges statsminister Magdalena Andersson 17. august.

Sveriges finansminister Mikael Damberg sier at høye strømpriser ikke er unikt for Sverige.

Europa må stå sammen

Den svenske energi- og digitaliseringsministeren Farmanbar mener Russlands president Vladimir Putin driver en energikrig mot Europa, og maner kontinentet om å stå sammen i denne situasjonen.

– Akkurat som Putin vil er det mange som nå roper på tiltak som bare ville gagne Sverige på kort sikt, men ramme samholdet og solidariteten i Europa, og i forlengelsen ramme Sverige. Det er feil vei å gå, sier han.

Finansminister Damberg legger til at de høye strømprisene ikke er unike for Sverige,

– Samhold i Europa er helt avgjørende for at vi skal kunne klare denne utviklingen, sier han

Den svenske energi- och digitaliseringsministeren Khashayar Farmanbar mener Europa må stå sammen gjennom en krevende energisituasjon

Alvorlig

Magdalena Andersson beskriver situasjonen med stadig nye prishopp på strøm som dramatisk. Hun sier at befolkningen skal være trygge på at staten vil støtte husholdninger og selskaper.

– Vi kommer ikke til å tillate Putin å holde svenske husholdninger og svenske selskaper som gissel, sier Andersson.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson sier at kraftsituasjonen i Europa er alvorlig

Har sjekket med EU

EU regulerer hvordan flaskehalsinntektene skal brukes, men det er mulig innenfor EU-regelverket å gjennomføre et slikt støttegrep, mener Farmanbar.

– Allerede i begynnelsen av året begynte vi i regjeringen å jobbe med EU om å utvide regelverket, sier han.

– Vi ser nå at det finnes en åpning for å bruke disse pengene som nødløsning for sluttbrukerne, sier han.

Det skal være mulig innen EUs regelverk å bruke flaskehalspengene til kraftselskapet til å tilbakebetale kraftkundene, sier Sveriges energi- og digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar
Publisert: