Markant fall på Europa-børsene

Børsene i Europa faller tungt onsdag. Investeringsstrateg peker på uroligheter rundt forhandlingene om gjeldstaket i USA som hovedårsak.

NEDGANG: DAX-børsen i Frankfurt.
Publisert: Publisert:

Slik ser det ut like etter klokken 13:

  • Den brede STOXX Europe 600 faller 1,69 prosent
  • DAX i Frankfurt faller 1,72 prosent
  • FTSE100 i London faller 1,79 prosent
  • CAC40 i Paris faller 1,83 prosent
  • Stockholmsbørsen faller 1,53 prosent
  • Helsinki-børsen faller 1,34 prosent
  • København-børsen faller 1,94 prosent

USAs finansminister Janet Yellen har gjentatte ganger uttrykt sin bekymring og satt 1. juni som «D-dagen», hvor amerikanske myndigheter går tom for penger. Det nåværende gjeldstaket er på 31.400 milliarder dollar.

Tirsdag gikk partene fra hverandre etter nok et resultatløst møte.

– Demokrater og Republikanere har over den siste uken forhandlet om en avtale for å løfte gjeldstaket. Forhandlingene har, inntil i går, vært konstruktive og de fleste anså en løsning som innenfor rekkevidde. I går forlot imidlertid partene forhandlingsbordet uten å avtale nye møter, sier Joachim Bernhardsen i Nordea.

– Det likte aksjemarkedet dårlig, og det er i dag surt med betydelig fall på europeiske børser, legger han til.

Les på E24+

Dette er gjeldstak-dramaet i USA

Bønnfalte med åpent brev

Mandag sendte Yellen et åpnet brev til McCarthy der hun skrev at nyere data underbygget nødvendigheten av å handle raskt. Blir de ikke enige frykter Yellen at USA havner i ressesjon og at finasmarkedene verden over kan bli hardt rammet.

– Vi hadde veldig gode diskusjoner. Vi vet hvor vi har hverandre for øyeblikket, sa republikaneren Kevin McCarthy, leder for Representantenes hus, til reportere etterpå.

Les også

En mynt trekkes frem som USAs gjeldsredning: – Vil undergrave tilliten

Bernhardsen tror på en ordning før det er for sent.

– Vi må tro politikerne tar til vettet og lander en avtale før «x-date». Sannsynligheten for at det ikke blir en avtale er liten, men konsekvensen er dertil stor. Det legger en demper på utviklingen i aksjemarkedet, og trolig bør det gi en brukbar rekyl i markedet når en avtale til slutt kommer, sier investeringsstrategen.

Britiske inflasjonstall

Tidligere onsdag kom tall over prisveksten i Storbritannia. I april kom inflasjonen inn på 8,7 prosent, målt mot samme måned året før.

Selv om prisveksten på årsbasis er kraftig ned fra 10,1 prosent, hadde analytikerne ifølge Bloomberg ventet en enda skarpere nedgang til 8,2 prosent. Prisveksten ligger fremdeles langt over sentralbankens mål og det som har vært normalt tidligere.

Publisert: