Japan griper inn i valutamarkedet for første gang siden 1998

Landet tar grep for å støtte opp under valutaen etter at yen falt til sitt laveste nivå på 24 år i kjølvannet av nattens rentemøte.

Publisert:

Kort tid etter klokken 17 lokal tid (klokken 10 norsk tid) grep den japanske sentralbanken inn i valutamarkedet for første gang siden 1998, skriver Financial Times.

Hendelsen førte til at japanske yen styrket seg fra 145,83 til 142,39 mot dollar i løpet av få minutter.

– Vi har tatt avgjørende grep, sier visefinansminister for internasjonal handel, Masato Kanda, til reportere i Japan torsdag.

Ifølge Reuters bekreftet han at dette innebærer at landet har grepet inn i valutamarkedet.

Når det interveneres i valutamarkedet innebærer det at man kjøper en valuta for å bidra til å gi den støtte. Dette skjer normalt når en valuta har svekket seg kraftig. Norges Bank gjorde dette da kronen var på historisk lave nivåer kort tid etter coronapandemien kom til landet i mars 2020.

Les på E24+

Nytt rentehopp, men er det snart nok?

Den japanske valutaen svekket seg betydelig mot dollar tidligere på dagen etter at landets sentralbanksjef Haruhiko Karoda signaliserte at sentralbankens prognoser vil bli liggende uendret de neste to til tre årene, ifølge FT.

Sjeføkonom Stuart Cole i Equiti Capital sier til Reuters at det var ventet at det ville bli tatt grep i valutamarkedet på et tidspunkt. Han understreker at det «sjeldent er vellykket» å gripe inn i markedet, og at han mener det trolig kun vil utsette svekkelsen i yen.

Sentralbanken i Japan har siden 2016 ligget uendret på minus 0,1 prosent. Dette i sterk kontrast til vestlige lands renter som ble kuttet kraftig under pandemien, og nå er på rask vei opp igjen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om