Wall Street fortsatte ned før rentefasit

November startet med fall for de amerikanske aksjemarkedene, dagen før USAs sentralbank kommer med ny rentebeslutning. Uber-aksjen spratt opp etter tallslipp.

Pilene har pekte nedover på Wall Street så langt denne uken, i forkant av onsdagens rentefasit fra Federal Reserve.
Publisert:

De tre toneangivende indeksene på Wall Street begynte dagen opp tirsdag, men snudd raskt nedover.

Den relativt moderate negative stemningen holdt seg deretter gjennom kvelden.

Slik så det ut ved stengetid:

  • S&P 500 falt 0,41 prosent
  • Nasdaq falt 0,89 prosent
  • Dow Jones falt 0,25 prosent
Les på E24+

Musk vil skape en trygg arena for ytringer. Nå kan han slippe Trump inn igjen i varmen.

Pilene pekte nedover i de amerikanske aksjemarkedene for andre dag på rad, i en uke der morgendagens rentebeslutning fra USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed), er den største markedsbegivenheten for mange.

Selv om oktober ble avsluttet med nedgang mandag, var det fortsatt en sterk forrige måned for markedet. Den industripregede Dow Jones-indeksen hadde sin beste måned på flere tiår.

Flere ledige stillinger

Tidligere tirsdag kom det tall for antallet ledige stillinger i USA (jolts).

Dette tallet lå på 10,72 millioner ved utgangen av september, ifølge tallene fra amerikanske statistikkmyndigheter. Det er opp fra måneden før, og flere ledige jobber enn analytikerne hadde ventet.

– Hver gang du får gode nyheter liker ikke markedet det, fordi det bare betyr at Fed sannsynligvis kommer til å stramme inn mer og potensielt lengre, sier Randy Frederick, administrerende direktør for handel og derivater ved Schwab Center for Financial Research til CNBC.

Arbeidsmarkedet i USA har vært stramt lenge, med lav ledighet og høy lønnsvekst. Dette har, sammen med den skyhøy prisveksten, vært en viktig faktor bak rentehevingene fra USAs sentralbank (Fed). Økningen i ledige stillinger kan tyde på at arbeidsmarkedet holder seg stramt.

Ny renteheving i vente

I morgen kommer nok en rentebeslutning fra USAs sentralbank, og den brede forventingen er at Fed igjen setter opp renten med 0,75 prosentpoeng. I så fall blir det fjerde gang på rad at det kommer en så kraftig heving.

Det er også knyttet stor spenning til hva sentralbanksjef Jerome Powell vil signaliser om det som skjer fremover, og hvilket tempo rentehevingene vil ha videre.

– Jeg tror mye av aksjeoppgangen vi har hatt den siste tiden er basert på et håp om at vi snart har sett det raskeste tempoet, og at det snart begynner å roe seg ned og at vi snart har nådd rentetoppen. Vi er på fem prosent som ventet toppunkt. Det er litt over Fed. Markedet tror rentene skal videre opp, men håper og tror på et roligere tempo, sier Eric Bruce, sjefsstrateg i Nordea Markets.

Bruce ser derimot flere tegn på at veksten i den amerikanske økonomien gå ned, og påpeker at arbeidsmarkedet viser tegn på at det blir «mindre hett», samtidig som at boligmarkedet svekkes.

– Jeg vil si at rentene har begynt å bite. Bildet nå er at veksten er under normalen, og er såpass lav at arbeidsmarkedet vil kjøle seg ned. Men det tar tid. Derfor så fortsetter sentralbanken renteøkningene fordi inflasjonen og lønnsveksten er for høy selv om det er håp om at den roer seg ned, sier han.

Uber spretter opp

Biltransport- og matleveringsselskapet Uber leverte kvartalstall før handelen på Wall Street åpnet, og aksjen steg kraftig i etterkant.

Uber-aksjen endte opp 11,97 prosent.

Uber kan vise til en omsetning på or 8,3 milliarder dollar i årets tredje kvartal. Det er opp fra 4,8 milliarder dollar på samme tid i fjor, og bedre enn analytikerne hadde ventet. Underskuddet på 1,2 milliarder dollar var bedre enn tap på 2,4 milliarder på samme tid i fjor, men svake enn analytikerne ventet, skriver CNBC.

Selskapet meldte samtidig at de venter at veksten vil fortsette i fjerde kvartal målt mot samme tid i fjor, og at de venter en forbedring av det justerte ebitda-resultatet (inntjening før renter, skatt, avskrivninger og nedskrivninger) til mellom 600–630 millioner dollar.

Instagram-eier opp etter Tiktok-utspill

Meta og Snap var blant teknologiaksjene som gikk mot strømmen. Meta-aksjen steg 2,19 prosent, mens Snap-aksjen endte opp 3,43 prosent.

Det skjer etter at en av toppene i det statlige organet Federal Communications Commission (FCC), som regulerer telekommunikasjon med radio, tv, satellitt og liknende, tar til orde for å forby video-appen Tiktok i landet.

Meta eier Tiktok-konkurrenten Instagram, i tillegg til blant annet Facebook, mens Snap står bak Snapchat.

I et intervju med Axios ber kommisjonær Brendan Carr om at Rådet for utenlandsk investering i USA (CFIUS) tar et slik grep. FCC har ikke selv noen direkte mulighet til å gripe inn mot Tiktok.

Bekymringen til FCC-toppen er blant annet knyttet til hvordan appen, og det kinesiske eierselskapet Bytedance, behandler brukerdata, og mulighetene som eventuelt finnes for å bruke appen til å påvirke amerikanske politiske prosesser i det skjulte.

Ferske PMI-tall

Fasiten fra flere undersøkelser blant innkjøpssjefer i industrien har også blitt sluppet.

Insitute for Supply Management (ISM) la tirsdag ettermiddag frem tall for aktiviteten i den amerikanske økonomien, baser på en undersøkelse blant innkjøpssjefene (PMI). Indutriindeksen falt til 50,2 poeng i oktober. Forrige måned var tallet 50,9.

Tall over 50 betyr økt aktivtet i industrien. På forhånd var det ventet en indeks på 50 poeng for oktober.

De endelige oktober-tallene fra S&P Globals PMI-undersøkelse for industrien i USA har samtidig blitt oppjustert til 50,4 poeng, fra det foreløpige tallet på 49,9. For september kom denne industri-PMIen inn på 52 poeng.

Publisert:
Gå til e24.no