Ble søkkrik på automater - Røde Kors satte pengene på børs

Gjennom en rekke fondsplasseringer har Norges Røde Kors plassert over 2 milliarder kroner i aksjer, obligasjoner og andre verdipapirer.

ENORME INNTEKTER: Norge Røde Kors hadde enorme inntekter på pengespill frem til Norsk Tipping fikk monopol i 2007.
 • Jo Andre Aakvik
 • Frank Haugsbø
Publisert:

En gjennomgang VG og E24 har gjort i årsregnskapene til de seks store humanitære organisasjonene i Norge, viser at organisasjonene ved utgangen av 2012 har rundt 2,7 milliarder plassert i diverse verdipapirer.

Norges Røde Kors har den desidert største pengebingen av dem alle: rett i overkant av 2 milliarder kroner.

Les også

Nødhjelpsorganisasjonene avviser kritikken

- Enkelt sagt er dette Røde Kors' oljefond. Og det forvaltes nokså likt det egentlige Oljefondet, forklarer kommunikasjons- og markedsdirektør Øistein Mjærum i Norges Røde Kors.

- Høyest risiko

E24 og VG har gitt finansmannen Peter Warren oppgaven med å gjennomgå pengeplasseringene til Norges Røde Kors. Han har også sammenlignet dem med de fem andre store nødhjelps-organisasjonene som E24 og VG har gransket.

Warren har regnet ut at et fall i aksjemarkedet på 50 prosent, vil medføre at nærmere en fjerdedel av kapitalen til Norges Røde Kors vil gå tapt.

- Røde Kors er klart den mest risikovillige. De andre organisasjonene har lav risiko når man tar hensyn til pengene har stående på bankkonto, sier han.

Tapt, og vant, tapt og vant

** De siste årene har Norges Røde Kors tatt ut en årlig avkastning på rundt 4,5 prosent til humanitære aktiviteter, uavhengig av svingningene i verdipapirmarkedet. Det tilsvarer om lag 90 millioner i året.

** I underkant av 1 milliard kroner, som utgjør halvparten av fondet, har Røde Kors plassert i aksjemarkedet.

** Videre er 35 prosent plassert i obligasjoner og resten i pengemarkedet.

Investeringstrategien medførte at organisasjonen i 2008 så at 220 millioner kroner forsvant i aksjemarkedet.

Røde Kors valgte ikke å realisere tapet, og etter to år var pengene tjent inn igjen. I 2011 gikk organisasjonen på en ny smell på rundt 50 millioner kroner. Dette tapet ble heller ikke realisert.

Imponert over forgjengere

Pengene som nå er på børs, stammer opprinnelig fra spilleautomatene som Røde Kors drev frem til 2007. Organisasjonen dro inn om lag en halv milliard kroner i året på disse inntil Norsk Tipping fikk monopol.


Tips våre journalister her

- I perioden vi visste at inntektene skulle falle bort, satte vi til side midler for å bruke avkastningen til årlig humanitær aktivitet. Jeg er ganske imponert over at man var så disiplinert, sier Mjærum.

- Når dere har skaffet dere et så stort overskudd, hvorfor bruker dere ikke mer av pengene på bistand?

- Som Norges største humanitære organisasjon må vi ha nok penger til å kunne reagere på en hver katastrofe. Disse oppsparte midlene gjør at vi kan reagere med en gang uten å vente på penger fra givere, sier Mjærum og legger til at ved å ta ut en avkastning på 90 millioner til humanitært arbeid i året, vil fondet i teorien kunne leve evig.

SOLHEIM: - De må huske røttene sine

Jan Egeland, som i dag er generalsekretær i Flyktninghjelpen, var leder i Røde Kors da organisasjonen flyttet flere hundre millioner kroner inn i aksjefond.

Ifølge Egeland var det forgjengerne som bestemte at organisasjonen skulle satse penger på børsen.

IMPONERT: Kommunikasjons- og markedsdirektør Øistein Mjærum i Røde Kors sier han er imponert over den finansielle disiplinen til tidligere ledere i Norges Røde Kors.

- Da jeg kom til Norges Røde Kors, hadde de allerede gått inn i etiske fond. Det hadde jeg ingen innvendinger mot, men ønsket også at vi skulle investere mer i humanitære aktiviteter og eiendommer hvor trengende kunne få være og våre aktiviteter kunne huses etter Frelsesarmeens modell, sier Egeland.

Han forteller at Norges Røde Kors hadde gått inn i aksjefond etter at organisasjonen hadde fått refs for hvordan reservene ble forvaltet.

- Mine forgjengere hadde blitt kritisert for å ha pengene på bankkonto med lav rente. Man ble kritisert fordi reservene ikke fikk samme verdistigning som i aksjemarkedet. Derfor bestemte styret at det skulle opprettes et fond, sier han.

Kan miste tillit

Peter Warren mener organisasjonene bør være bevisste på andre konsekvenser enn de rent umiddelbare økonomiske dersom de velger å ta høy risiko.

- Vi har observert hvordan givergleden hos andre har forsvunnet når organisasjoner og stiftelser som er avhengige av donasjoner får oppslag i media på grunn av store tap.

REGNEMESTER: Finansmannen Peter Warren har lang erfaring med analyser av risiko i aksjemarkedet.

- Risiko vurderes med andre ord ikke alene på basis av muligheten for å tape penger, men også muligheten for å tape givernes tillit, fortsetter han.

Økonomisjefen i Røde Kors hevder de ikke har merket noe redusert giverglede som følge av tap i aksjemarkedet.

- Nei. Innsamlingene til Røde Kors varierer betydelig fra år til år, men dette har sammenheng med om det gjennomføres innsamlinger til store katastrofer internasjonalt, og sier egentlig lite om givergleden, svarer økonomidirektør Mjærum.

Han er helt uenig med kritikken fra Warren.

Mjærum viser til at dersom Røde Kors reduserer aksjebeholdningen, blir resultatet en betydelig lavere årlig avkastning.

- Etter vår vurdering ville det være en dårlig forvaltning, som ville redusere Røde Kors' evne til humanitær innsats.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nødhjelp
 2. Røde Kors

Flere artikler

 1. Røde Kors: - Innsamlede midler plasseres ikke på børs

 2. Hjelpeorganisasjoner eier omstridte aksjer

 3. - En fornærmelse

 4. Nødhjelpsorganisasjonene avviser kritikken

 5. 800 ansatte styrer
  seks organisasjoner