Nordea Markets: – Forventningene til G20-møtet er overdrevet

Til tross for at USA og Kina skal møtes til handelssamtaler i forbindelse med G20-møtet i Argentina, har ikke analytikerne særlig tro på at handelskrigen avsluttes av den grunn.

TOPPMØTE: Lederne for verdens to største økonomier møtes i Argentina, men det er på ingen måten noen garanti for at de avblåser handelskrigen
  • Eirik Amb Nysveen
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Fredag og lørdag møtes verdens stormakter til G20-møtet i Argentinas hovedstad Buenos Aires. Møtet har allerede blitt omtalt som «den viktigste hendelsen før nyttår», men Nordea Markets legger superlativene igjen på bakrommet når de skriver om sine forventninger til toppmøtet

– Forventningen om at G20-møtet vil løse handelskonfliktene er overdrevet, skriver Nordea Markets finske senioranalytiker Tuuli Koivu en analyse.

Det har i lengre tid vært kjent at USAs president Donald Trump, og Kinas president Xi Jinping ved siden av å møte de andre verdenslederne, også planlegger en middag lørdag, der de skal diskutere handel. Trumps øverste økonomiske rådgiver, Larry Kudlow, uttalte tirsdag at det er kommunikasjon på «alle nivåer» med kineserne, og at Trump mener det er «gode muligheter» for en avtale, ifølge CNBC.

De to stormaktene er for tiden låst i en tollkrig som siden den brøt ut i våres bare har tiltatt i styrke, men det har blitt spekulert i om de to landene vil komme til enighet om en «våpenhvile».

Les på E24+

Frykten for 7: Tallet som kan gjøre Kinas valuta til et våpen i handelskrigen

Har ingen tro på avtale

Koivu mener dog det ikke er noen grunn til å tro at handelskrigen vil avblåses av den grunn.

Ifølge den finske analytikeren er konflikten vanskelig å løse, og det meste man kan håpe på er at det ikke kommer økt tollsats på enda flere varer enn det allerede er i dag.

Hun mener at de tollsatsene som allerede har trådt i kraft ikke vil bli fjernet med det første.

– En rask avtale mellom USA og Kina ligger ikke i kortene. Selv om Trump og Xi inngår en avtale på G20-toppmøtet, vil det trolig bli en overfladisk avtale uten innhold, skriver Koivu.

MER TOLL: Ingvild Borgen Gjerde, analytiker DNB Markets sier at meglerhuset venter mer toll, ikke mindre, til tross for at Trump og Xi møtes i Argentina

Mandag kveld startet også Donald Trump opptrappingen til møtet da han i et intervju med The Wall Street Journal gjentok truslene om både å øke tollsatsen fra 10 til 25 prosent på de varene som allerede er berørt, og innføre toll på varer for ytterligere 267 milliarder dollar.

– Disse truslene kom på bordet allerede i september, og Trump ville nok bare forsikre seg om at kineserne ikke hadde glemt hva som sto på spill før de møtes, skriver DNB-analytiker Ingvild Borgen Gjerde i en oppdatering denne uken.

Les også

Handelskrigen: Soyabønne-last endrer destinasjon

Heller ikke hun har særlig tro på at det er noen løsning på handelskonflikten i emning.

– Uavhengig av hva som skjer den nærmeste tiden har vi liten tro på at forholdet mellom USA og Kina vil bedre seg betydelig på sikt, skriver hun.

DNB Markets venter at USA til slutt vil innføre toll på all sin import av kinesiske varer, og at kineserne vil svare, men at det er uklart om det skjer allerede før nyttår, eller på et senere tidspunkt.

USA og EU kan bli enige

Det er dog ikke bare Kina og USA som krangler om handel. Før sommeren innførte USA toll på import av stål og aluminium også fra EU-landene, og selv om begge parter har snakket høyt om at de ønsker å kvitte seg med tollmurene, så er de der fortsatt.

Nordea mener at det mest sannsynlige scenarioet når det kommer til konflikten mellom USA og EU, er at man ikke vil få en ytterligere eskalering. Koivu skriver at de tror sammenfallende økonomiske interesser kommer til å oppmuntre begge parter om å komme til enighet om handelspolitikken.

– Selv om vi ikke venter mye fra G20-møtet kan den siste tidens forverring av vekstutsiktene i verden og Europa øke motivasjonen for å komme til enighet om et kompromiss, skriver hun.

Til tross for dette ventes det ikke at restriksjonene som allerede har blitt innført blir rullet tilbake.

– Det er mer sannsynlig at nye restriksjoner blir implementert, men om den nåværende usikkerheten tar slutt, vil det styrke spesielt utsiktene for vekst i Europa.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Kina

Flere artikler

  1. Danske Bank-strateg: Tror handelskrigen kan være over innen 90 dager

  2. Handelskrigen: Soyabønne-last endrer destinasjon

  3. USA mener Kina manipulerer valutaen: – Lukter mest som et stikk i handelskrigen

  4. Nordea om Trump-toll mot Mexico: – Vil merkes i høyere priser

  5. DNB før møtet mellom Trump og Xi: – Det virker umulig for kineserne