Mener nye Kina-tall gir grunn til optimisme – men handelskrigen kan velte alt

Handelskrig og svake tall fra Kina har sendt mørke skyer over verdensøkonomien. Gode PMI-tall fra Kina er tegn på at det nedturen kan snu, men oppturen er sårbar, mener Danske Bank. 

Foto: Str AFP
  • Fredrik Kampevoll
Publisert:

Med en økning på 1,7 prosentpoeng fra februar karret Kina seg over den magiske grensen på 50 prosent, med en PMI på 50,5 poeng (se faktaboks).

– Vi forventer ikke at dette er starten på en ny kraftig oppgangsperiode i verdensøkonomien, men heller at det markerer starten på en stabilisering etter en svært svak periode, sier Christian Lie, som er sjefstrateg i Danske Bank.

Les også: Sterkere industritall fra Kina: Solid oppgang i Asia

Oppturen kommer etter at de kinesiske myndigheter i fjor igjen ga gass gjennom penge- og finanspolitikken.

OPTIMISME: Sjefstrategi Danske Bank, Christian Lie, sier at det er flere positive trekk fra Kina, men at det er litt for tidlig å konkludere med at nedturen ligger bak oss.

Foto:

– Vi har forventet at disse tiltakene som myndighetene har satt i gang, det er snakk om over 60 ulike tiltak nå gjennom de siste 12 til 18 månedene, ville begynne å få en effekt og synes i nøkkeltallene, sier Lie.

Rekyl

Danske Bank har ventet på en rekyl i disse indikatorene, blant annet fordi prisene på industrimetaller, som historisk sett har vært en god ledende indikator for PMI’ene, har vist en stigende tendens i år.

– Det er blant annet fordi myndighetene har fjernet en del restriksjoner på finansiering til selskapene, sier Lie.

En annen faktor Danske Bank mener kan forklare bedringen i tallene, er aktivitetsøkningen som fulgte etter den kinesiske nyttårsfeiringen, som historisk sett løfter PMI-tallene.

Uløst handelskrig

Det tredje lyspunktet for Kinas økonomi, er at det er fremgang i samtalene med USA om å få en slutt på handelskrigen. Danske Bank mener det er gode utsikter for å få i havn en avtale, da begge landene vil være tjent med dette økonomisk.

– Vi tror de vil finne en løsning som begge kan leve med. Sannsynligvis blir det ingen optimal løsning, hverken for USA eller Kina.

– Men om man i det minste får tatt bort en del av tariffene, eller fjernet tariffene som USA og Kina har innført, så vil de i seg selv være en positiv impuls, sier Lie, og understreker at det er mange mulige kjepper i hjulene før en avtale kan være klar.

En positiv løsning på handelskrigen, brexit og verdensøkonomien er allerede priset inn i aksjemarkedene, sier Lie.

– Dette gjelder ikke minst i innenlandske kinesiske aksjer, som steg nær dobbelt så mye som amerikanske aksjer gjennom første kvartal av 2019.

Samtidig understreker han at en skuffelse fra Kina har større risiko for å gi et fall i aksjemarkedene, enn at positive overraskelser gir et løft.

Berører Norge

Hvis det tar lang tid å få en løsning på handelskrigen, så mener han det kan begynne å påvirke Kina med en forsinket effekt.

– Det skyldes at tariffene som er innført fra kinesisk og amerikansk side har hatt relativt liten realøkonomisk betydning, siden det er snakk om små andeler av produksjonen, sier han, og argumenterer for at handelskrigens viktigste betydning har vært usikkerheten den har medført blant produsentene og husholdningene.

Hvis handelskrigen derimot skulle eskalerer, så kan det utløse en større krise i kinesisk økonomi. Dette kan igjen gi en global resesjon, mener sjefstrategen.

– At vi får en bedring i Kinas økonomi er ekstremt viktig, fordi Kina driver en tredjedel av global BNP-vekst. Selv om vi ser positivt på norsk økonomi ut fra innenlandske forhold, så er det ingen tvil om at en resepsjon i verdensøkonomien også vil kunne tynge norsk økonomi.

Les også

Asia-opptur etter handelskrig-håp

– Skjøt med bazooka

Lie mener at en av hovedårsakene til at Kina bremset i 2018 var innstramminger fra myndighetene.

Selv om kinesiske myndigheter trykker på gasspedalen, så frykter ikke Danske Bank at det skal føre til ustabilitet i den kinesiske økonomien, da de mener det er høy sannsynlighet for at myndighetenes stimulanser vil reduseres når økonomien viser stabiliseringstiltak.

Les også

Sterkere industritall fra Kina: Solid oppgang i Asia

– Sist gang de stimulerte økonomien i 2015/16, så skjøt de med bazooka. Denne gangen er de langt mer målrettet og forsiktig i tiltakene. Årsaken til det er at de ønsker å unngå at gjeldsveksten eskalerer og at man får nye finansielle ubalanser.

– Dette borger for at stimulansen i den kinesiske økonomien ikke vil få så store ringvirkninger utover kinesisk økonomi.

Her kan du lese mer om

  1. Kina
  2. USA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Danske Bank kutter vekstanslagene

  2. Tyske industritall skuffer stort: – De harde dataene fortsetter å skremme

  3. Dette skjer denne uken: Fokus på Kina, oljeinvesteringer og kvartalsrapporter

  4. Annonsørinnhold

  5. Spår juni-rentekutt fra USAs sentralbank

  6. – Vil holde verdensøkonomien som gissel