Kampen om luften

Beijings nye flyplass har kostet over 100 milliarder kroner

Onsdag åpnet Kina den splitter nye flyplass, Daxing International Airport. Flyplassen, med kallenavnet «Sjøstjernen», har kinesiske myndigheter betalt over 100 milliarder kroner for.

Kinesiske medier har gitt den nye lufthavnen kallenavnet «Sjøstjernen»

STR / AFP
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Daxing International Airport i Beijing kan potensielt bli verdens største i fremtiden. Onsdag ble den offisielle åpningen avholdt, drøyt en uke før Kina feirer sitt 70 års jubileum som selvstendig republikk 1. oktober.

Prislappen på den nye flyplassen er ikke mindre enn 11,5 milliarder dollar, tilsvarende 104 milliarder kroner.

Flyplassen skal lette på trykket ved Beijings gamle flyplass Beijing Capital International Airport, som fraktet 100 millioner passasjerer i fjor, ifølge CNBC. Den gamle flyplassen er dermed andre travleste i verden etter Hartsfield-Jackson Atlanta i USA.

Den nye flyplassen skal etter planen håndtere 72 millioner passasjerer i 2025, men planen er at den på sikt skal utvides til å kunne ta imot inntil 100 millioner passasjerer.

På kveldstid vil flyplassen bli seende slik ut. Bildet er tatt tirsdag kveld.

Mark Schiefelbein / AP

Det noe utradisjonelle designet på flyplassen er laget av Zaha Hadid. Flyplassen har i tillegg til sine fem haller formet som en sjøstjerne, også fire rullebaner. Samtidig er planen å utvide med ytterligere tre rullebaner, noe som gjør at flyplassen skal kunne håndtere hele 620.000 fly i året.

I størrelse er terminalbygningen en av verdens største med sine 700.000 kvadratmeter. Den er med det på størrelsen til 98 fotballbaner, skriver BBC.

På det meste har 40.000 arbeidere jobbet samtidig med byggingen av den enorme flyplassen. Arbeidet med å bygge konstruksjonen startet tilbake i 2014.

Inne på flyplassen finner man blant annet 70 restauranter, te-butikker og kaffebarer, i tillegg til 36 butikker fra internasjonale merkevarer som Louis Vuitton, Gucci og Bottega Veneta.

Innsiden av Daxing International Airport preges blant annet av 8.000 takvinduer.

STR / AFP

Den offisielle åpningen av flyplassen tok selvsagt president Xi Jinping seg av onsdag morgen.

Senere på ettermiddagen, nærmere bestemt klokken 16.23 lokal tid, tok det første flyet som tok av fra lufthavnen. Det var flyselskapet China Southern Airlines, som seg hør og bør med verdens største passasjerfly Airbus A380, ifølge South China Morning Post.

STR / AFP

Blant de internasjonale flyselskapene som nå trekker til den nye flyplassen finner man blant annet British Airways, Ethiopian Airlines, Polish Airlines og finske Finnair.

Som følge av åpningen endte Beijing Nanyuan Airport sine dager. Det siste flyet fra flyplassen tok av onsdag kveld klokken 22.40 lokal tid. Flyplassen ble første gang åpnet i 1910, noe som gjorde den til Kinas eldste.

Slik ser den nye avgangshallen på flyplassen ut.

STR / AFP

Les også:

Star Alliance-selskapet Air China ble nylig gitt 10 prosent av avgangstidene på flyplassenFlyplassen gjør at Beijing har blitt med i en eksklusiv gruppe byer som har to internasjonale flyplasserOm seks år skal flyplassen kunne håndtere 2 millioner tonn flyfrakt årligFlyplassen blir 15 prosent større enn London Heathrow

Her kan du lese mer om

 1. Kampen om luften
 2. Flyplass
 3. Beijing
 4. Xi Jinping
 5. Luftfart
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Flyselskapene med ny trend - tilbyr reiser uten destinasjon

 2. Ukrainsk fly styrtet i Iran - 176 personer omkom

 3. Airbus-fly styrtet i boligområde i Karachi

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Dette gjør man med verdens passasjerfly når de ikke kan fly

 6. Thomas Cook på randen av konkurs