Kinas vekst sterkere enn ventet

Tempoet i den kinesiske økonomien er høyere enn ekspertene har sett for seg, og høyere enn det landets myndigheter har varslet.

OPPTUR: Veksttakten i den kinesiske økonomien var høyere enn ventet i 2017 og høyere enn året før.

Foto: Thomas Peter Reuters
  • Anders Park Framstad
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Kinas brutto nasjonalprodukt vokste med 6,8 prosent i fjerde kvartal fra året før, viser ferske tall torsdag morgen.

På forhånd var det ventet vekst på 6,7 prosent.

Kinas vekst i tredje kvartal var også på 6,8 prosent. Til sammen gir dette en årsvekst i kinesisk økonomi på 6,9 prosent, hvilket er en økning fra 6,7 prosent i 2016.

Ifølge Bloomberg er 2017 det første året med helårsvekst siden 2010.

Endret fokus

Slik grafen under viser, har veksttakten i Kina falt betraktelig etter å ha holdt meget høy fart i flere år. Det sistnevnte skyldtes ikke minst stor tilgang på rimelig arbeidskraft, statlige investeringer i infrastruktur og høy eksport:

source: tradingeconomics.com

De kinesiske myndighetene ser imidlertid ut til å ha skiftet fokus, og dirigerer investeringer vekk fra sektorer som bolig og infrastruktur.

Les også

Shanghai vil stanse befolkningsveksten

Fra offisielt hold var det kinesiske vekstmålet i utgangspunktet på 6,5 prosent for året, hvilket ved fremleggelsen innebar den tredje strake årlige nedjusteringen. Senest i 2015 tok kineserne sikte på «rundt syv prosent».

Reformer

Kinesiske myndigheter fokuserer nå i større grad på elementer som gjeldsbelastning, finansiell kontroll og forurensing, og dagens overraskende høye veksttakt kan understøtte dette arbeidet.

– Makroforholdene, med relativt mildt inflasjonspress og et ganske anstendig vekstmoment, er veldig gunstige for å drive reformene videre, sier Kina-økonom Raymond Yeung hos Australia & New Zealand Banking Group.

Utviklingen kommer ikke overraskende på kinesiske myndigheter. Statsminister Li Keqiang sa tidligere denne måneden at den økonomiske veksten var på nettopp rundt 6,9 prosent, drevet av høyere eksport, finansielle inntekter, husholdningsinntekter og selskapsprofitt.

Venter nedkjøling

For året vi nå er inne i tror ekspertene at veksten i den kinesiske økonomien vil bli lavere.

«Vi venter at den regjeringsdrevne nedkjølingen vil fortsette i 2018, og dempe veksten i andre land i andre halvdel av året», skriver DNB Markets på morgenkvisten.

Handelsbanken stemmer i.

Les også

Kommentar: Kina – en festbrems i 2018?

«Det er tegn til at den sterke utviklingen i eiendomsmarkedet er i ferd med å avta. Videre fremover venter Handelsbanken at BNP-veksten i Kina vil fortsette å svekke seg som følge av at myndighetenes tiltak for å bremse både eiendomsmarkedet og kredittveksten begynner å bite», skriver de i sin morgenrapport.

Svakere shoppetall

Dagens BNP-oppdatering er ikke det eneste som har kommet fra Kina torsdag, og et fersk sett med shoppingtall var derimot svakere enn ventet.

Veksten i kinesisk detaljhandel i desember var på 9,4 prosent fra året før, mens det var ventet 10,2 prosents vekst ifølge DNB.

Landets industriproduksjon vokste 6,2 prosent i sist måned, mens det var ventet 6,1 prosent.

I boligmarkedet steg prisene i kinesiske byer, til tross for forsøk på å begrense boligspekulasjon. Nyboligprisene økte i 57 av 70 byer i desember, sammenlignet med 50 byer i november.

Les også

Gigantiske oljeflak sprer seg etter oljetanker-ulykke

Les også

Kinas handelsoverskudd med USA i vekst

Les også

Kinas «Justin Bieber» med i norsk turistsatsing

Her kan du lese mer om

  1. Kina
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Spår svakeste kinesiske vekst på 28 år

  2. Sterkere vekst i Kina enn ventet

  3. Svakeste vekst i Kina siden 1992

  4. Annonsørinnhold

  5. Holder styringsrenten uendret på 1,50 prosent

  6. Dette skjer denne uken