Business Insider: Putin vil møte Trump – i Finland

Hvis møtet skjer, blir det i så fall første gang de to statslederne møtes.

KAN BLI MØTE: Russlands president Vladimir Putin har sagt at han er villig til å møte USAs president Donald Trump, hvis han viser velvilje.
Publisert: Publisert:

Russlands president Vladimir Putin skal torsdag ha sagt at han er villig til å møte USAs president Donald Trump – på noen betingelser. Ifølge CNBC sa Putin følgende under et TV-intervju:

– Vi har mye å diskutere rundt økonomi, sikkerhet og regionale konflikter. Vi er klare for diskusjoner og samtaler, men den andre siden burde vise og tilkjennegi deres velvilje og om de er klare for konstruktivt samarbeid.

Vil møtes i Finland

Putin skal flere ganger i løpet av intervjuet ha gjentatt at han er villig til å møte Trump, skriver CNBC. Putin foreslår Helsinki som møtested. Der skal muligens nemlig toppmøtet for Arktisk Råd avholdes i forbindelse med at Finland tar over formannskapet i mai.

Kommer møtet i stand, blir det i så fall første gang Putin og Trump treffes. Blir det ikke noe av, møtes de først når G20-landene kommer sammen til neste toppmøte i Hamburg i juli.

Møte med Xi bekreftet

Mens møtet med Putin fortsatt er usikkert, er det bekreftet at Trump møter Kinas president Xi Jinping om en uke på Trumps resort Mar-a-Lago i Florida.

KOMMER TIL USA: Kinas president Xi Jinping.

– De to statslederne skal diskutere globale, regionale og bilaterale spørsmål og uklarheter av felles bekymring, skriver Det hvite hus i en pressemelding, ifølge CNN.

Det er også sannsynlig at handelsforholdet mellom verdens to største økonomier vil være på agendaen.

Forholdet mellom Xi og Trump har blitt beskrevet som kjølig. Trump inntok under valgkampen er hard tone overfor Kina, som han blant annet har beskyldt for å drive en urettferdig handelspolitikk som har skadet USA og amerikanske arbeidstagere. Nylig kritiserte han også Kina i harde ordelag for å ha bygget kunstige øyer i Sør-Kinahavet i forbindelse med territorialkonflikten mellom Kina og flere andre asiatiske land.

Han har også kritisert kinesiske myndigheter for å gjøre for lite for å tøyle Nord-Korea.

Les også

Trumps energiplan: «Made in The USA»

Les også

USA og Kina skal samarbeide om Nord-Korea

Publisert: