Dette skjer denne uken

Det er duket for en fyldig makrouke med rentemøter både her hjemme og i USA.

RENTE-YELLEN: Fed-sjef Janet Yellen presenterer rentebeslutningen onsdag kveld norsk tid.
Publisert:

– Rentemøtene i Norge og i USA er ukens høydepunkt, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Federal Reserves todagersmøte begynner tirsdag, og rentebeslutningen kommer onsdag kveld. Det er ventet at de vil annonsere en nedtrapping av balansen, samt er det knyttet spenning til om sentralbanksjef Janet Yellen vil si noe om virkningene av de siste ukers orkaner som har herjet over landet.

Torsdag kommer Norges Bank tredje Pengepolitiske rapport for året sammen med rentebeslutningen. Dette er det imidlertid ikke knyttet så mye spenning til, ifølge Haugland.

– Spådommene for utfallet av rentemøtet i Norges Bank er så sikkert som det kan være. Vi tror i sum på en uendret rentebane og at den indikerer at det ikke blir noen endring før sent i 2019, sier Haugland.

Også i Japan serveres en rentebeslutning torsdag. Landet har lenge slitt med lav inflasjon. Den siste tiden har sentralbanken imidlertid begynt å trappe ned verdipapirkjøpene sine uten å annonsere det offentlig.

– Det blir spennende å se om den japanske sentralbanksjefen vil si noe om dette. Det store spørsmålet er om de vil fortsette med nedtrappingen. Det kreves mindre verdipapirkjøp enn før for å holde rentene nede, sier Haugland.

Klokken 15:00 mandag legger Norske Skogindustrier ASA (morselskapet i konsernet) frem den nye redningsplanen. Se den fullstendige oversikten over ukens viktigste hendelser i kalenderen nederst i saken.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Harvey kan ha spikret renteheving

I august økte inflasjonen i USA i den raskeste takten siden i våres, og flere har spekulert i om dette kan ha vært et resultat av orkanen Harvey, som traff Texas for tre uker siden. Denne måneden har orkanen Irma også herjet over deler av landet.

Økonomer forventer at stormene kommer til å skjære av 0,5 prosent eller mer av BNP for tredje kvartal, og sende inflasjonen midlertidig opp som følge av høyere drivstoffpriser og kostnader for byggematerialer, skriver CNBC.

Det kan være at Fed vil si noe om effektene av uværet under pressekonferansen etter møtet. Kanskje viser det seg at de er bekymret for en svakere økonomi, spesielt hvis det kommer flere stormer. Men det spekuleres også i om en midlertidig økt inflasjon kan være ingrediensen som har manglet for å spikre neste renteheving.

Feds renteutsikter til nå sier at det skal skje en renteheving til i år, og hele tre neste år. Markedet forventer imidlertid bare én heving totalt for samme periode, trolig som følge av at inflasjonen lenge har vært lavere enn målet.

Samtidig har markedet nå priset inn en 45 prosent sjanse for renteheving i desember, mot omtrent 20 prosent forrige uke, ifølge Cantor Fitzgerald, skriver CNBC.

Innkjøpssjefenes temperaturmåling

Fredag inviterer makrokalenderen til PMI-fest. Indeksen er en indikator på hvordan det går i industri- og tjenestesektoren, hvor innkjøpssjefer i et stort antall bedrifter blir bedt om å rapportere blant annet ordrer, produksjon og lagerbeholdning.

PMI-tallene kommer fra både Frankrike, Tyskland og eurosonen som helhet. Haugland tror at indeksen skal noe ned fra tidligere nivåer i år. Indeksen har nemlig indikert en sterkere utvikling enn hva som faktisk har skjedd.

– Spriket mellom PMI-indeksene og den økonomiske utviklingen begynner bli veldig stort. Vi tror ikke vi får akselererende vekst i andre halvår i eurosonen. Dermed er det sannsynlig at PMI-indeksene nok kommer ned igjen, sier hun.

Også PMI-tall fra USA kommer fredag. Torsdag får vi også forbrukertillitsindeksen fra eurosonen.

Les også

Boligprisfall setter bom for renteheving

Les også

Advarer mot rente-stimulans

Les også

Laber jobbvekst i USA

Publisert: