Jevnt fransk president-race gjør selv meningsmålerne usikre

Meningsmålingene spår seier for Emmanuel Macron i det franske presidentvalget - men nå er det så jevnt at meningsmålerne selv er i tvil om spådommene holder.

TO SKAL VEKK: Disse fire kjemper om de to øverste plassene i søndagens første franske valgomgang. Fra venstre: Konservative Francois Fillon, høyrepopulist Marine Le Pen, sentrumskandidaten Emmanuel Macron og venstrepopulist Jean-Luc Melenchon.
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Franske meningsmålinger skal ikke ha samme innebygde svakheter som de som ble offentliggjort før valgoverraskelsene i Storbritannia og USA i fjor.

Men utviklingen i løpet av valgkampen gjør at meningsmålingsinstituttene selv er i tvil.

Først: Hva sier meningsmålingene? Jo. De sier at Emmanuel Macron og Marine Le Pen vil bli de to med flest stemmer i søndagens første valgomgang.

Og i andre valgomgang vil Macron vinne klart og bli ny fransk president.

Og franske meningsmålinger har sjeldent bommet på utfallet av valgresultatet, ifølge Bloomberg.

Les også

Macron anklager Le Pen for å ønske økonomisk krig

To viktige men

Men det er to viktige «men».

For det første:

Ifølge administrerende direktør Emmanuel Riviere i meningsmålingsbyrået Kantar Public France har 60 prosent av velgerne bestemt seg for sin kandidat. Det er henholdsvis 11 og seks prosentpoeng færre enn ved de to foregående valgene.

For det andre:

Forhåndsfavorittene Macron og Le Pen har de siste ukene seget jevnt nedover på målingene - og har ikke lenger så stort forsprang på nummer tre og fire i presidentkappløpet.

Meningsmålingene viser generelt en forskjell på første og fjerdeplass på rundt bare fire prosent.

Og med feilmarginer som typisk ligger mellom 2,5 og tre prosentpoeng, er det egentlig fire jevnstore kandidater får dager før valget, skriver Bloomberg.

Det er ulikt tidligere valg hvor det i meningsmålingene på forhånd, og i resultatet etter første valgomgang, har vært to kandidater som har ligget klart høyere enn de øvrige kandidatene.

– Helt unik

Og tidligere valgresultater er en av faktorene som meningsmålingene benytter seg av når de regner seg frem til sine prognoser.

– Situasjonen er helt unik. Det faktum at det er fire potensielle finalister gjør situasjonen veldig kompleks, sier Riviere til Bloomberg.

De aller fleste regner med at Le Pen vil være blant de to som går videre fra første valgomgang og at hun vil bli utfordret av enten Macron eller Francois Fillon i andre valgomgang hvor den av de to sistnevnte som går videre vil vinne andre valgomgang klart.

Les også

Fransk valg tetter seg til

Logikken har vært at velgerne til den av Macron og Fillon som ikke går videre, vil samle seg om den andre i den avgjørende valgomgangen for å hindre at Le Pen blir ny president.

Det har fått de som frykter at innvandrings-, EU- og euromotstanderen Le Pen skal bli president til å puste lettet ut.

Etterhvert som meningsmålingene viser at det er fire jevnstore kandidater er det på den ene siden ikke lenger så klart at Le Pen går videre. Og på den andre siden er det ikke lenger like klart at det blir Macron eller Fillon som blir hennes motstander i andre valgomgang.

Les også

Fillons dyre dresser skal etterforskes

Sosialist med langspurt

For fjerdemannen i presidentkappløpet, Jean-Luc Melenchon, står langt til venstre politisk i forhold til Macron og Fillon.

Det er mindre sikkert at Macron og Fillons velgere vil samle seg om den kommunist-støttede Melenchon i den andre valgomgangen i mai, enn om den av Macron og Fillon som måtte gå videre til andre valgomgang.

Melenchon lå lenge langt bak de tre andre men har siden 20. mars klatret fra vel 11 prosent på meningsmålingene til 19 prosent, få dager før valget.

Macron leder nå på målingene med 23,5 prosent foran Le Pen som har en oppslutning på 22,5 prosent. Fillon ligger på tredjeplass med 19,5 prosent.

Det viser et gjennomsnitt av franske meningsmålinger som Bloomberg har utarbeidet.

Les også

Bør finansmarkedene frykte det franske valget?

Les også

Eksperter: – Jo da, Le Pen kan vinne valget i Frankrike

Les også

– Vi må skape en ny vekstmodell

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Presidentvalget i Frankrike
  2. Marine Le Pen
  3. EU
  4. Frankrike

Flere artikler

  1. Slik avgjøres valgthrilleren i Frankrike

  2. Her er president-duellen fransk næringsliv ikke tør tenke på

  3. Macron og Le Pen størst oppslutning

  4. – Han kan gjøre stor skade

  5. Liten Frankrike-effekt i Asia: – Resultatet er allerede priset inn