Sentralbanksjefen i India ferdig: Kan føre til høyere aktivitet i opphetet økonomi

Sentralbanksjefen i India, Raghuram Raja, har fått rockestjerne-status i finansielle og pengepolitiske kretser. Etter sommeren er han ferdig.

FERDIG: Sentralbanksjefen i India, Raghuram Raja, vil ikke lenger være sentralbanksjef etter åremålsstillingen hans går ut i september.
Publisert: Publisert:

– Vi er alle sjokkerte, sier en ikke-navngitt New Delhi-basert politisk analytiker til Financial Times.

Siden høsten 2013 har Raghuram Raja hatt det overordnede ansvaret for indisk pengepolitikk.

Han er av flere omtalt som «verdens beste sentralbanksjef» etter å ha dempet en aggressiv prisvekst og stabilisert valutakursen i verdens nest mest folkerike land, ifølge CNBC. I det internasjonale investormiljøet kalles Rajan bare for «rockestjernen» innen pengepolitikk, ifølge nyhetsbyrået.

– Selv om jeg var åpen for å se ferdigstillelsen av dette arbeidet vil jeg, etter konsultasjoner med regjeringen, gå tilbake til den akademiske verden. Jeg vil selvfølgelig være tilgjengelig for landet mitt når det er nødvendig, skriver Rajan i et åpent brev til kolleger.

Den indiske økonomien bedre stilt

Da den tidligere IMF-økonomen tok over roret i sentralbanken i september 2013 var tilstanden i indisk økonomi ikke akkurat på topp.

– Økonomien avtok med en annualisert rate på to prosent i kvartalet, konsumprisene var på skyhøye 9,8 prosent, den indiske valutaen var ned 16,6 prosent fra året før og driftsunderskuddet ble anslått til fire prosent av BNP, sier Michael Ivanovitch, en uavhengig analytiker til CNBC News.

Når Raja trer ut av stillingen sin etter sommeren, kan ingen anklage ham for at tilstanden i indisk økonomi er verre enn da han tiltrådte.

– Nå styrer han en økonomi som vokser med en rate på 9,6 prosent, inflasjonen er ned til 5,8 prosent, den indiske valutaen har bare mistet 4,7 prosent siden i fjor og det beregnede underskuddet på driftsbalansen er omtrent én prosent av BNP.

(Saken fortsetter under bildet.)

INDIA: En indisk mann selger jentekjoler i byen Amritsar. En typisk lønn for ham ligger på i overkant av fem dollar dagen. Bildet er tatt i juni.

Dette sier kritikerne

Til tross for den positive utviklingen i indisk økonomi, er ikke Rajan like beundret som man skulle tro.

Grepene i pengepolitikken har vært i overkant uforutsigbare for sentrale beslutningstagere, og ikke stimulerende nok.

Rajan har blant annet foretatt syv renteendringer uten forvarsel, noe som har gjort ham upopulær blant både næringslivstopper og politikere. Av kritikerne beskyldes han for å rette for mye vekt på å redusere inflasjonen, enn å lette gjeldsbyrden for mange indiske bedrifter.

Ved inngangen til sommeren er styringsrenten i landet på 6,5 prosent, og har vært oppe på 8,0 prosent i 2014.

Les også

Telenors indiske «eventyr» kan gi smell i milliardklassen

Politikeren Subramanian Swam, fra regjeringspartiet Bharatiya Janata Party, har stått i front for å få fjernet Rajan.

– Jeg ønsker ham ut, og det har jeg gjort klart overfor statsministeren. Rajans tilhengere har i hovedsak vært vestlige, og hans støttespillere i India hadde vestlige ideer. Folk har kommet hjem til meg og bedt meg gjøre noe med det, sier han til New York Times.

Når han nå ikke fortsetter som sentralbanksjef, kan det ifølge flere ses på som en form for avskjed fra makthaverne.

TREKKER SEG: Raghuram Rajan ved et IMF-arrangement for to måneder siden.

Kan gi fart på økonomien

De fleste analytikere er enige i at usikkerheten nå vil treffe de indiske markedene, men at de store utslagene først kan ventes når ny sentralbanksjef blir utnevnt.

Les også

India: Vi lar oss ikke herse med på klimatoppmøtet

– Det er fullt mulig at det kommer følelsesladde reaksjoner på denne hendelsen, men vi forventer at markedene bruker tid på å få klarhet i hvem som tar over og vedkommendes syn på kontinuitet versus endring. Hvis den nye sentralbanksjefen er i stand til å finne en riktig balanse mellom de to, så vil han få troverdighet og fokuset i markedet vil sannsynligvis skifte tilbake til bedrede makrofundamentale forhold, sier storbanken Citi i et analysenotat, ifølge CNBC News.

Avhengig av hvem som blir valgt vil Indias økonomi muligens kunne få en mer ekspansiv pengepolitikk, med lavere styringsrenter enn dagens nivå.

Det vil være stimulerende for landets økonomi på kort sikt, men på noe lengre sikt kan det føre med seg en mer aggressiv prisvekst, bygge opp under større finansielle ubalanser og en svekket valutakurs.

Myndighetene har ikke annonsert noen detaljer om prosessen som skal gi en ny sentralbanksjefen, men ifølge en ikke-navngitt kilde fra myndighetene skal det være syv kandidater på listen, skrev Reuters søndag.

Les også

Derfor ser IMF mørkere på verdensøkonomien

Les også

71 prosent av nordmenn sier nei til EU

Les også

India: Vi lar oss ikke herse med på klimatoppmøtet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om