Professor: – «Brexit» kan gi dominoeffekt

Britisk exit fra EU vil gi vann på møllen til EU-motstandere over hele Europa. I ytterste konsekvens kan unionen slå sprekker, mener BI-professor. 

SVEKKES: EU kommer ikke til å være det samme som før folkeavstemningen om britisk EU-medlemskap, mener BI-professor Nick Sitter.
  • Steinar Rostad Breivik
  • NTB
Publisert: Publisert:

Om knappe fire uker holder Storbritannia folkeavstemning om hvorvidt landet skal bli værende i EU eller vinke farvel til det europeiske samarbeidet.

Det er ventet at en såkalt «brexit» vil få store økonomiske konsekvenser i Storbritannia.

Det britiske finansdepartementet har advart om at britene vil oppleve en «umiddelbar og dyp økonomisk rystelse» om de skulle stemme for utmeldelse.

Men en «brexit» kan også få store konsekvenser for andre land.

– Skrekkscenarioet, som nesten ingen tør å tenke på, er at populistene får vann på møllen, sier BI-professor Nick Sitter til E24.

– I Frankrike har allerede Marine Le Pen begynt å snakke om en «frexit», at Frankrike melder seg ut. Ungarn lover folkeavstemning om EUs immigrasjonsvedtak, og Polen har startet å lage mye støy.

– Vi kan ikke se bort ifra at det vil bli en smitteeffekt der vi ender opp med en utvannet union. Det vil i så fall få store økonomiske konsekvenser, sier Sitter.

Kan ramme Norge

Sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce, er enig i at de mulige politiske konsekvensene er de mest urovekkende for europeisk økonomi.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener problemene for Norge først og fremst oppstå hvis et britisk EU-nei får ringvirkninger.

Han viser til en IPSOS-undersøkelse tidligere i mai, der 58 prosent av italienerne og 55 prosent av franskmennene svarte at de ville ha folkeavstemning om sine lands EU-medlemskap.

I Italia svarte 48 prosent at de ville stemt for en utmeldelse.

– En «brexit» vil gi næring til EU- og euromotstanderne. Det kan lede til krav om folkeavstemninger i andre EU-land og gi anti-EU-partier større innflytelse. Det vil i sin tur gi mer uro i finansmarkedene, økte renter på statsobligasjoner i de aktuelle landene og kanskje i eurosonen som helhet, sier Bruce.

Han mener en brexit vil få små direkte konsekvenser for Norge, ettersom bare 8 prosent av norsk fastlandseksport går til Storbritannia.

Men dersom utmeldingsiveren sprer seg til andre land, vil konsekvensene bli store også her.

–Om vi får en svakere utvikling i euroland som er viktige for Norge, kan det gi en styrking av kronen, som er det siste vi trenger i dagens situasjon, understreker han.

Finansdepartementet her hjemme har ikke lagt fram noen prognoser for eventuelle konsekvenser av brexit for norsk økonomi.

(saken fortsetterunder bildet.)

FELLES FRONT: Londons nyvalgte arbeiderparti-borgermester Sadiq Khan sammen med de konservatives statsminister David Cameron under et felles arrangement for de som ønsker at Storbritannia skal forbli i EU. Cameron sliter imidlertid med et dypt splittet parti.Mindre frihandel

BI-professoren Nick Sitter understreker at han mener en bølge med folkeavstemninger ikke er det mest sannsynlige scenarioet, men slår fast at en britisk utmelding uansett vil forandre EU.

DYRT: En «brexit» vil bli kostbar både for Storbritannia og resten av Europa, mener BI-professor Nick Sitter.

– Faktum er at britene har vært en aktiv stemme for liberalisering. Det gjelder ikke bare mot den tradisjonelle tysk-franske aksen, men også mot østeuropeiske land som Ungarn og Polen, som har et mye mer nasjonalistisk styringsperspektiv, sier han, og legger til:

– På lang sikt kan det føre Europa mot mindre frihandel.

«Ja»-siden leder nå med 53 mot 47 prosent over neisiden, ifølge et snitt av seks meningsmålinger denne uken. Det er altså mest trolig at britene i folkeavstemningen 23. juni stemmer for å forbli i EU.

Uansett utfall, har «brexit» allerede hatt en kostnad.

– Skulle britene bli, vil Le Pen i Frankrike og Orban i Ungarn se på symbolikken og si at britene har fått gjennomslag ved å true med å gå ut. Dynamikken i EU kommer ikke til å være som før, sier han.

Les også

Cameron med ferietrussel til britene om «brexit»: – Ferien blir dyrere

Nullvekst

Av enkeltland ligger Irland an til å bli hardest rammet på kort sikt, viser en analyse fra Nordea.

– Ut fra handelstallene peker Irland seg ut som et av landene som vil bli rammet hardt. Nær 15 prosent av all eksport av varer går til Storbritannia. Irene vil merke det dersom etterspørselen skulle falle, sier Bruce.

Andre land vil også merke en lavere etterspørsel fra Storbritannia, men de fleste har forutsetninger for å takle dette greit.

– I verste fall snakker vi om noen år med nullvekst. Det er håndterbart for de fleste land. Storbritannia tar ikke så stor plass i verdensøkonomien. Det er de politiske konsekvensene som er mest urovekkende, understreker sjefanalytikeren.

Les også

Finansminister med ny «brexit»-advarsel

Les også

Industriforbund: «Brexit» kan koste 100 milliarder pund

Les også

Blair: - EU-valget bør være en vekker

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. EU
  2. Storbritannia

Flere artikler

  1. Hva om britene vil ut? Slik starter en «brexit»

  2. Disse datoene blir viktige: Her er brexit-kalenderen

  3. – Det vil være fullstendig katastrofe

  4. Dette skjer om det blir «brexit»

  5. Markedet er grepet av full «brexit»-frykt