Italiensk byråkrat om landets banker: «Det er en epidemi, og Italia er den pasienten som er sykest»

Italias bestemødre og småsparere spiller en viktig rolle i kampen mellom Italias regjering og EU-kommisjonen om hva som skal gjøres med italienske banker.

BANK I KRISE: En eldre kvinne spaserer utenfor hovedkontoret til Italias tredje største bank, Monte dei Paschi di Siena Bank i Siena. Banken, som er veldens eldste, er antatt å være blant de hardest rammede av den italienske bankkrisen.

Foto: Giuseppe Cacace AFP
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

– Alle bestemødre har kjøpt bankaksjer, sier en EU-kilde til Wall Street Journal.

Det oppsummerer mye av konflikten mellom den italienske regjeringen og EU om hvordan det italienske bankvesenet skal reddes.

Den italienske regjeringen ønsker å pumpe inn 40 milliarder euro i ny statlig egenkapital for å holde bankvesenet flytende.

Italienske banker har utlån som ikke blir betjent på anslagsvis 360 milliarder euro og markedet regner med at den reelle verdien av disse lånene kun er på noen få titalls prosent.

Les også

FT: Italia vil trosse EU for å berge egne banker

EU nekter

Det nekter EU-kommisjonen å godkjenne fordi de mener det bryter prinsippet som er lagt til grunn i reglene for håndtering av krisebanker i eurosonen som sier at eierne, långivere og de med store innskudd skal ta tap, før stater kan gå inn med ny kapital.

Den italienske regjeringen argumenterer med at bankproblemene i Italia kan komme til å spre seg til resten av eurosonen, om de ikke får anledning til å gå inn med statlig kapital.

– Det er en epidemi, og Italia er den sykeste pasienten, sier undersekretær Pierpaolo Baretta i det italienske økonomidepartementet til Wall Street Journal.

Ønsker konkurser

EU-kommisjonen mener bankmyndighetene bør la enkelte av bankene gå konkurs og påføre investorene tap, før det kan bli aktuelt med tilførsel av statlig kapital.

Det er her italienske bestemødre kommer inn i bildet.

Italienske banker har, etter greske og kypriotiske banker, Europa-rekord i omfanget av utlån som ikke blir betjent. Men likevel har italienske privatpersoner og småbedrifter lenge hatt fortsatt tillit til og penger plassert i italienske banker.

I 2015 ble over 100.000 investorer påført tap da fire mindre italienske banker ble avviklet. Enkelt mistet alle sparepengene sine.

Selvmord

Kontroversene rundt investorenes tap eksploderte da det i desember ble rapportert i italienske medier at en pensjonist hadde tatt sitt eget liv etter å ha tapt 110.000 euro i en av de fire bankene, skriver Wall Street Journal.

Ifølge Wall Street Journal eier italienske småinvestorer italienske bankobligasjoner for 187 milliarder euro. Hvis EUs regelverk gjøres gjeldende er disse pengene utsatt for tap.

Seniorøkonom Ole Andre Kjennerud i DNB Markets peker på at statsminister Matteo Renzis opposisjon til EU i denne saken kan ha sammenheng med den kommende folkeavstemningen om en rekke konstitusjonelle reformer i Italia i oktober.

– Jeg har sett flere peke i den retningen om at Renzi ikke tør å bevege seg i retning av bailin (som EUs strenge bankregelverk kalles, red.anm.) fordi så mange italienske husholdninger vil tape på det. Uansett er det en politisk risiko har. Han risikerer å ikke få nok stemmer i folkeavstemningen, noe som gjør at han etter alle sannsynlighet må gå av, sier han.

– Han vil gjøre alt han kan for å forhindre at folk blir sinte, legger Kjennerud til.

Om Renzi vil det eller ikke, kan tiden frem til folkeavstemningen i oktober bli en dramatisk tid for den italienske banksektoren.

Les også

Olje-avstemning i Italia kjent ugyldig

Nye bankkrav

I slutten av juli skal etter planen den europeiske sentralbanken (ESB) legge frem en såkalt stresstest for europeiske banker. Der blir bankenes tåleevne ved et økonomisk tilbakeslag anslått og de banker som har for liten egenkapital blir pålagt å reise mer egenkapital.

– Stresstesten vil sannsynligvis fortelle at italienske banker må skaffe til veie ny egenkapital, noe det er tvilsomt om de vil klare på egen hånd i markedet, sier Kjennerud.

MENER EU HAR RETT: Seniorøkonom Ole André Kjennerud i DnB Markets mener EU bør holde fast på sitt regelverk i kampen om hvordan italienske banker skal reddes.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Hvis ikke bankene klarer å få det til seg, er den italienske regjeringens eneste alternativ å skyte inn kapital i bankinvesteringsfondet Atlante.

– Men for å tilfredsstille EU-kravene må de få med seg private investorer, sier han.

– Er det noen mulighet for at Italia og EU kan bli enig om noe?

– Det er veldig kinkig. Jeg tviler på at EU-ledere og ESB vil gå med på at man setter bailin og bankreglene på vent. Det vil være et helt feil signal fordi EU må fremstå som tryggere og mer forutsigbart. Det virker å være forbundskansler Angela Merkels holding og ikke minst ESBs holdning, sier Kjennerud.

– Kan tapene en eventuell bailin vil påføre italienske husholdninger svekke den italienske økonomien?

– Det at du får negativ vekst i Italia er sannsynlig, sier han.

– Bør likevel EUs regelverk følges i Italia?

– Jeg tenker egentlig det, altså. Det har noe med den langsiktige stabiliteten å gjøre. Det skaper en disiplin og den disiplinen er man nødt til å etablere i Europa, sier Kjennerud.

Det harmonerer godt med Angela Merkels holdning. I forrige uke understreket hun hvor viktig bankregelverket er og viktigheten av at man forholder seg til regelverket som kom på plass i 2014.

– Det ser dårlig ut for de italienske bestemødrene, sier Kjennerud.

Les også

Verdens eldste bank presses:- Skaff 20 milliarder,eller vi tar over

Les også

Dette er historien bak bildet som går verden rundt

Les også

Ny valglov i Italia skal gi politisk stabilitet

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Italia
  2. EU

Flere artikler

  1. Roma har ennå ikke gjort opp alle regningene for denne festen

  2. Banktopp: Bankkrisen i Italia kan spre seg ut i Europa

  3. Folkeavstemning kan bety slutten for verdens eldste bank

  4. Håper oljesjeiker skal redde kriserammet storbank

  5. Slik har Italias statsminister lagt hodet på hoggestabben