Saudi-Arabias kronprins varsler nye tider med alternativ energi

Saudi-Arabias kronprins vil bygge en ny storby der det kun skal brukes alternativ energi. Samtidig lover han en mer «moderat» form for islam i kongedømmet.

MODERNISERER: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman og IMF-sjef Christine Lagarde under tirsdagens konferanse.

Foto: Untitled AP
 • NTB
 • E24
Publisert:

Kronprins Mohammed bin Salman (32), som fikk kronprinstittelen før sommeren i år, varsler nye tider for et av verdens mektigste oljeprodusenter.

– Vi vender tilbake til det vi var tidligere – et land med moderat islam som er åpent for alle religioner og mot verden, sa Salman under en investeringskonferanse i hovedstaden Riyadh tirsdag.

Under konferansen, der blant andre IMF-sjef Christine Lagarde deltok, ble det også kjent at Saudi-Arabia har planer om å bygge en kjempemessig og futuristisk by nordvest i landet.

Den skal styres etter andre lover enn i landet for øvrig, og all energi skal komme fra alternative energikilder, ikke olje og gass.

Les også

Usikkerhet rundt gigantnoteringen av Saudi Aramco – kan selge til kinesiske investorer

Til Egypt og Jordan

Prosjektet er beregnet å koste 500 milliarder dollar og har fått navnet Neom. Byen skal dekke et område på 26.500 kvadratkilometer, og det er også planer om å utvide den til Egypt og Jordan. Målet er at den skal trekke til seg mengder med selskaper som utvikler ny teknologi.

Les også

Midtøsten-ekspert om Saudi-Arabia: Tror kronprinsbyttet er godt nytt for verdensøkonomien

– Dette stedet er ikke for konvensjonelle mennesker og konvensjonelle selskaper. Dette vil være et sted for verdens drømmere, sier kronprinsen.

Tyske Klaus-Christian Kleinfeld, som var toppsjef i Siemens AG fra 2005-2007, har fått jobben som prosjektleder.

I løpet av de neste ti årene skal anslagsvis 5 millioner unge saudiere ut på arbeidsmarkedet. Et prosjekt som Neom vil forhåpentligvis bidra til å skape noen av de nye arbeidsplassene det er behov for.

– Ønsker normalt liv

Han påpekte også at 70 prosent av befolkningen er under 30 år, og at de ikke vil bruke de neste 30 årene på det han kalte destruktive ideer, men leve «et normalt liv». Han lovet samtidig å få slutt på ekstremisme «veldig snart».

Uttalelsene til kronprinsen kan tolkes som et direkte angrep på landets mest konservative kretser innen kongehuset og de mektige teologiske miljøene.

Saudi-Arabias statsreligion er i dag en fundamentalistisk form for sunniislam, wahhabisme, der de islamske sharialovene praktiseres strengt. Utroskap og narkotikasmugling gir dødsstraff, og kvinner trenger fortsatt en mannlig formynder. Demokrati har ytterst dårlige kår i det autoritære kongedømmet.

Den tyske eksperten Guido Steinberg sier han er overrasket over uttalelsene. Han mener også at kronprinsens reformer etter hvert kan føre til at de mest konservative miljøene blir marginalisert og at befolkningen vil kunne nyte mer frihet. Men han føyer til at det uklart om dette også innebærer slutt på diskrimineringen mot landets cirka 2 millioner sjiamuslimer.

Les også

Tror Saudi-Arabia har egen agenda i Opec-spillet

Diversifiserer oljetung økonomi

Kronprinsen er mannen bak Vision 2030, som skal trygge økonomien i landet. Blant annet har det blitt kuttet i støtte til offentlig ansatte for å fremme en privatisering i landet.

Det er også planlagt å børsnotere 5-10 prosent av Saudi Aramco, som styrer oljeproduksjonen i landet. Det er likevel ikke slik at planen har gått helt smertefritt.

Kronprinsen skal ha spilt en viktig rolle for at OPEC-avtalen om produksjonskutt, som kom i stand i november og ble forlenget i mai.

Den senere tiden har Saudi-Arabia sammen med andre land i Midtøsten vært i hardt vær etter å ha innledet en blokade mot nabolandet Qatar, etter påstander om at landet støtter terrororganisasjoner.

Les også

Saudi-Arabia åpner for å utvide oljekuttene

Les også

WSJ: Ledende oljeland vil forlenge produksjonskutt

Les også

Venezuela nær fullstendig kollaps: Kan sende oljeprisen rett til værs

Her kan du lese mer om

 1. Saudi-Arabia
 2. Olje og gass
 3. Opec
 4. Råvarer

Flere artikler

 1. Prinser og eksministre arrestert i Saudi-Arabia

 2. Saudi-Arabia vil bygge ny gigantby til 4.000 milliarder

 3. Saudi-Arabia avviser at de står bak hacking av Bezos

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Saudi-Arabias kronprins advarer om «utenkelig» høye oljepriser

 6. FN vil etterforske Saudi-prins etter anklager om Bezos-hacking