Verdens største handelsavtale under utforming i Singapore

En bred enighet om det som vil bli verdens største frihandelsavtale kan ventes på et toppmøte i Singapore i november, sier republikkens finansminister.

HANDELSAVTALE: Singapore venter at 16 land vil enes om verdens største handelsavtale i november.
Publisert:

Avtalen det er snakk om er den såkalte Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), som omfatter 16 nasjoner. Den vil dekke halvparten av verdens befolkning og en tredel av verdens bruttonasjonalprodukt.

Etter at USA slo inn på en mer proteksjonistisk linje etter at president Donald Trumps regjering tok over, er det nå knyttet stor interesse til RCEP-samarbeidet som er støttet av Kina.

Droppet avtale

USA støttet opprinnelig arbeidet med en annen handelsavtale i regionen, nemlig det såkalte Trans-Pacific Partnership (TPP). Trumps regjering har imidlertid droppet engasjementet i TPP, og innledet en storstilt handelskrig med Kina. Nylig ble det kjent at Trump dropper to asiatiske toppmøter i november, blant annet det i Singapore.

RCEPs handelsministre og forhandlere møttes i Singapore torsdag og fredag, på sidelinjen av et møte i den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN. Handelsavtalen skal etter planen omfatte de ti ASEAN-medlemmene samt Kina, India, Japan, Sør-Korea og New Zealand.

Utfordrende

Singapores handels- og industriminister Chan Chun Sing sier RCEP-samtalene nå er i den «mest utfordrende fasen», men holder fast ved at en avtale er i sikte.

– Akkurat som når man bestiger et fjell, kan det bli brattere og mer utfordrende når toppen nærmer seg, sier Chan.

Kina ser Washingtons avvisning av TPP som en mulighet til å øke sin innflytelse i Stillehavsregionen ved å støtte RCEP og frihandel.

RCEP regnes som en mindre omfattende avtale med mer begrensede reguleringer enn TPP. De elleve gjenværende TPP-medlemmene undertegnet en nedskalert utgave av avtalen i mars.

Les også

Canadas utenriksminister optimistisk om ny Nafta-avtale

Les også

Tror kronesjokk er midlertidig

Les også

– Har blitt utpekt som én av verstingene

Publisert:

Her kan du lese mer om