May kritiseres for «myk» brexitplan

Statsminister Theresa Mays regjering har lagt fram sin plan om en «myk brexit». Men både fra egne rekker, opposisjonen og ikke minst USAs president kommer det kritikk.

I LONDON: Donald og Melania Trump er i Storbritannia på statsbesøk, torsdag møtte de Theresa May til offisiell middag.
  • NTB
  • E24
Publisert:

– Vi kommer til å ta tilbake kontrollen over våre penger, lover og grenser og begynne et nytt spennende kapittel i vår nasjons historie, skriver statsminister Theresa May i forordet i det 98 sider lange dokumentet.

Planen ble lagt fram torsdag og redegjør for hva slags forbindelser Storbritannia ønsker å ha med med EU etter brexit.

Planen er imidlertid i tråd med en såkalt myk strategi for å forlate EU, det vil si ikke det rene bruddet som mange av «hardlinerne» på høyresiden i det konservative partiet ønsker seg.

– I kjernen av Storbritannias forslag er at Storbritannia og EU etablerer et frihandelsområde for varer, heter det i dokumentet.

Misnøye

Tanken om en myk brexit skaper imidlertid sinne.

Jacob Rees-Mogg, som nevnes som en mulig lederkandidat for toryene om May må gå, var ikke sen med å kaste seg på bølgen.

- Konsekvensen av dette er at vi vil være de facto underlagt EU-lover, og det er vanskelig å se så mye som et rosaskjær i den endelige røde linjen som may har lovet i tidligere taler, uttaler han i et uvalig hardt angrep.

I helgen gikk både brexit-minister David Davis og utenriksminister Boris Johnson av, etter at de ikke kunne stille seg bak Mays forslag.

Nå har også USA-president Donald Trump, som er i London på statsbesøk, kastet seg inn i det.

BREXIT-PLAN: Statsminister Theresa May la fram brexit-planen torsdag.

– Jeg ville ha gjort det helt annerledes, sa han torsdag til avisen The Sun.

– Jeg sa faktisk til henne hvordan man forhandler, men hun var ikke enig, hun ville ikke høre på meg, sa den skotskættede presidenten, som flere ganger har stilt seg positiv til en hard brexit, og som omtaler Boris johnson og tidligere UKIP-leder Nigel Farage som «venner».

– Jeg ga Theresa, som jeg for øvrig liker, mine synspunkter på hvordan man forhandler. Men hun gjorde det motsatte, og det er synd det som nå foregår, sa han i intervjuet.

Uttalelsene ansees som et angrep på den sittende statsministeren, hvis forhold til Trump har fallert kraftig det siste året.

Trump truet også med en mulig handelsavtale med Storbritannia kunne rike om det ble en myk brexit, som han mener svekker britene.

– Hvis de gjør en slik avtale, vil det antakelig være EU vi har å gjøre med, og ikke Storbritannia, og det vil trolig drepe en avtale, sa han, stikk i strid med hva May sa i sin tale under middagen om at planen åpner nettopp for en slik handelsavtale som vil gi arbeidsplasser både i Storbritannia og i USA.

Trump har tidligere sammenlignet brexit-avstemningen med valget av ham selv i 2016 og mener at planen May før helgen fikk igjennom i en dypt splittet regjering, er noe helt annet enn det folk stemte for.

– Jeg mener avtalen hun går inn for, ikke er den avtalen det britiske folk stemte for, sier Trump i intervjuet, som ble gjort før han reiste fra USA til Europa.

Les også

Mer trøbbel for May – to konservative politikere trekker seg

Ønsker frihandel

Storbritannias befolkning valgte som kjent med knapt flertall «brexit». I Mays etterlengtede forslag for hvordan det skal gjennomføres staker regjeringen ut sin egen retning hva gjelder tjenester, som utgjør 80 prosent av den britiske økonomien.

Regjeringen planlegger også, som varslet, å forlate EUs indre marked og tollunion.

MULIG MAY-RIVAL: Jacob Rees-Mogg er mange brexit-tilhengeres favoritt til å bli statsminister.

Målet er å kunne begrense innvandring fra EU-land samt ha mulighet til å inngå egne handelsavtaler med tredjeland.

Regjeringen foreslår å opprettholde deler av EUs felles regelverk for varer, inkludert landbruksvarer. Målet er at handel over grensene til EU-land kan fortsette som i dag.

Lite populært

Det er lite populært blant den harde kjernen av brexit-forkjempere, melder Sky News. De mener dette vil føre til at Storbritannia må rette seg etter EU-regler – uten å lenger kunne påvirke utformingen av dem.

I forslaget heter det også at EU-domstolen etter brexit ikke lenger vil ha jurisdiksjon over Storbritannia. Men også det punktet møter kritikk fra dem som ønsker en hard brexit.

De mener EU-domstolen i realiteten vil ha noe jurisdiksjon. Dette fordi det i forslaget heter at britiske domstoler i tvister med EU knyttet til det felles regelverket, også må ta dommer fra EU-domstolen i betraktning.

Les også

Ber EU komme britene i møte: Industrigiganter roser Mays brexitforslag

«Byråkratisk mareritt»

I planen foreslås det også å opprette et felles tollregime med EU, med mål om at tollsjekk og kontroll mellom Storbritannia og EU ikke blir nødvendig.

I forslaget heter det at Storbritannia vil fungere «som om det er i et kombinert tollområde» med EU, der man skal bruke teknologi ved grensen for å finne ut av om varer som ankommer Storbritannia fra tredjeland, er på vei til Storbritannia eller EU, og at britene sådan skal kunne kreve inn rett toll.

Labours Keir Starmer, opposisjonens brexit-talsmann, var raskt ute med kritikk av forslaget. Det er et «byråkratisk mareritt» som «baserer seg på teknologi som ikke finnes», sier Starmer ifølge Sky News.

Les også

Johnson: Brexit-drømmen dør

Nye forhandlinger

Planen kan også komme til å møte motstand i Brussel, der tjenestemenn i lang tid har bedt London om å senke forventningene til hvor tette båndene mellom Storbritannia og EU kan forbli etter brexit.

EUs sjefforhandler Michel Barnier tvitret torsdag at han vil analysere forslagene med EU-landene og EU-parlamentet i forkant av nye forhandlinger med Storbritannia neste uke.

Les også

May etter ministeravganger: – Vi var ikke enige om brexit

Les også

Boris Johnson går av som utenriksminister

Les også

– Litt freidig av britene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
  2. Theresa May
  3. Storbritannia

Flere artikler

  1. Brexitavtalen stemt ned – EU kaller inn til krisemøte

  2. Tory-veteran antyder at Theresa May kan bli kastet

  3. Boris Johnson går av som utenriksminister

  4. Klart for tredje brexit-avstemning

  5. Boris Johnson trolig ny statsminister: – Kan dessverre få store konsekvenser