Brexit-usikkerhet rammer britisk økonomi

Mye er uklart bare tolv uker før Storbritannia forlater EU. Britisk økonomi er merkbart rammet av uvissheten.

Foto: Henry Nicholls Reuters
  • NTB
Publisert:

En rekke tall som ble offentliggjort fredag, viser at den britiske økonomien er svekket ved inngangen til 2019. Boligprisene faller og optimismen i den viktige servicesektoren på det nest laveste nivået som er registrert siden finanskrisen for ti år siden.

Det store britiske boligbyggelaget Nationwide Building Society melder at britiske boligpriser falt 0,7 prosent sist måned, det største månedsfallet siden juli 2012. På årsbasis var prisstigningen bare på 0,5 prosent, noe som er den laveste tolvmånedersveksten siden februar 2013.

Utviklingen i boligprisene ses gjerne som et termometer for temperaturen i økonomien.

– Nedgangen skyldes sannsynligvis at den usikre økonomiske situasjonen påvirker kjøpslysten. Den kommer mens sysselsettingen og lønningene stiger og renta er lav, sier Nationwides sjeføkonom Robert Gardner.

Les også: (+) Disse brexit-utfallene kan føre til katastrofe for Storbritannia

Motstand i Parlamentet

Storbritannia går offisielt ut av EU 29. mars. Avstemningen i Parlamentet om skilsmisseavtalen statsminister Theresa May har forhandlet fram, er utsatt til midten av januar. Mye tyder på at avtalen ikke vil få flertall.

De konservatives støtteparti i Parlamentet, det nordirske unionistpartiet DUP, gjorde fredag det igjen klart at de ikke vil støtte avtalen som foreligger, med henvisning til den omstridte reserveløsningen for irskegrensa.

Les også

Britiske økonomer tror det går «dårlig eller fryktelig dårlig»

Partiets brexit-talsmann Sammy Wilson beskyldte EU for «bondefangeri» og sier til BBC at han er mer urolig enn noensinne for hva avtalen vil bety for Nord-Irland.

Hamstrer medisin

Brexit-avtalen legger opp til relativt nære bånd mellom Storbritannia og EU når det gjelder varehandel. Hva som vil skje hvis Parlamentet avviser den, er uklart.

Noen av parlamentsmedlemmene støtter en ny brexit-avstemning, mens andre mener brexit uten avtale vil gå bra for landet etter en turbulent periode.

Både EU og Storbritannia forbereder seg nå på en slik situasjon. Britiske myndigheter er blant annet i gang med å hamstre legemidler, og har skaffet en rekke store kjøleanlegg for å lagre dem.

Nedkjøling

Den britiske sentralbanken, Bank of England, advarte i november om at «no deal» kunne føre til en sammentrekning i Storbritannias økonomi på 8 prosent i løpet av noen måneder. Banken har også offentliggjort tall som viser at en nedkjøling av den britiske økonomien allerede er i gang.

Tallet på godkjenninger av boliglån falt merkbart i november, til det laveste nivået på sju måneder, og årstallet for veksten i usikret kreditt til forbrukerne var i samme måned på det laveste nivået siden mars 2015.

Les også

100 dager til brexit - forbereder seg på kaos

Tall innhentet av IHS Markit og industrigruppen Chartered Institute of Procurement & Supply viser også at veksten i britisk forretningsaktivitet er på et av de laveste nivåene som er målt siden folkeavstemningen om EU.

Veksten i produksjonsindustrien stiger, men årsaken skal først og fremst være at mange firmaer bygger opp delelagre i forkant av det som kan bli en vanskelig forsyningssituasjon hvis Storbritannia forlater EU uten noen avtale.

Tungt i viktig sektor

I servicesektoren, som utgjør rundt 80 prosent av den britiske økonomien, er stemningen dårlig. Tilliten er på det nest laveste nivået som er målt siden mars 2009, da landet var i dyp resesjon etter den globale finanskrisen. Usikkerhet om brexit trekkes fram som bedriftenes største bekymring.

– Uvissheten klemmer livet av aktiviteten, nye ordre og forbrukertilliten. Sektoren er på vei gjennom en mørk tunnel uten noe lys i enden, sier Duncan Brock i Chartered Institute of Procurement & Supply.

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. May: Demokratiet i fare dersom Brexit-avtalen ikke godkjennes

  2. May ber parlamentarikerne støtte brexit-avtalen

  3. Telegraph: EU og Storbritannia diskuterer forsinket Brexit

  4. Annonsørinnhold

  5. Storbritannia har brukt 1,1 milliard kroner på ferjer i tilfelle «no deal»

  6. Krasjer sakte ut av EU: Dette er brexit-scenarioene