Australia i resesjon for første gang på tre tiår

Den australske økonomien krympet med 7 prosent i årets andre kvartal. Fallet er det største som er registrert på et kvartal og dytter landet ut i resesjon.

En øde og forlatt togstasjon i Melbourne. Australia har nå havnet i resesjon for første gang siden 1991 etter at økonomien krympet med 7 prosent i årets andre kvartal.
  • NTB-AFP-DPA
Publisert: Publisert:

Det australske statistikkbyrået sier det med god margin er den største kvartalsvise nedgangen de har registrert siden de begynte å føre statistikk i 1959.

BNP har gått ned 6,3 prosent siden tilsvarende periode i fjor.

Stupet gjør slutt på tre tiår med økonomisk vekst, som ikke engang finanskrisen i 2008 satte en stopper for. Resesjonen er den første i landet siden 1991.

Smitteverntiltak som følge av coronapandemien og medfølgende endringer i handelsmønstre førte til en nedgang i aktiviteten på 17,6 prosent i tjenestesektoren, med nedgang for blant annet transporttjenester, hoteller, kafeer og restauranter.

Den siste nedgangen på 7 prosent er rundt 1 prosentpoeng større enn ventet. De nye tallene viser også en lønnsnedgang på rundt 2,5 prosent, mens utbetaling av sosialhjelp har økt med 41,6 prosent.

Nedgangen er den verste i Australia siden andre verdenskrig, og ennå er ikke de svært strenge restriksjonene som ble innført i delstaten Victoria i august, tatt med i regnestykket.

En resesjon er definert som nedgang i økonomien i to kvartal på rad. I løpet av årets første tre måneder var nedgangen på 0,3 prosent.

Les også

SSB må bruke helt nye BNP-kilder: – Langt fra en normal resesjon

Les også

Rekordfall i økonomien sender Norge i resesjon

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Australia
  2. Resesjon
  3. BNP

Flere artikler

  1. Australia ute av første resesjon på 30 år

  2. Første nedgangsår i Japan siden 2009

  3. Stor økonomisk nedgang i Peru og Argentina

  4. Historisk nedgang på New Zealand

  5. Oppgang i Asia – datatrøbbel stanset handelen i Sydney