Australia i resesjon for første gang på tre tiår

Den australske økonomien krympet med 7 prosent i årets andre kvartal. Fallet er det største som er registrert på et kvartal og dytter landet ut i resesjon.

En øde og forlatt togstasjon i Melbourne. Australia har nå havnet i resesjon for første gang siden 1991 etter at økonomien krympet med 7 prosent i årets andre kvartal.

Andy Brownbill / AP / NTB scanpix
  • NTB-AFP-DPA
Publisert:

Det australske statistikkbyrået sier det med god margin er den største kvartalsvise nedgangen de har registrert siden de begynte å føre statistikk i 1959.

BNP har gått ned 6,3 prosent siden tilsvarende periode i fjor.

Stupet gjør slutt på tre tiår med økonomisk vekst, som ikke engang finanskrisen i 2008 satte en stopper for. Resesjonen er den første i landet siden 1991.

Smitteverntiltak som følge av coronapandemien og medfølgende endringer i handelsmønstre førte til en nedgang i aktiviteten på 17,6 prosent i tjenestesektoren, med nedgang for blant annet transporttjenester, hoteller, kafeer og restauranter.

Den siste nedgangen på 7 prosent er rundt 1 prosentpoeng større enn ventet. De nye tallene viser også en lønnsnedgang på rundt 2,5 prosent, mens utbetaling av sosialhjelp har økt med 41,6 prosent.

Nedgangen er den verste i Australia siden andre verdenskrig, og ennå er ikke de svært strenge restriksjonene som ble innført i delstaten Victoria i august, tatt med i regnestykket.

En resesjon er definert som nedgang i økonomien i to kvartal på rad. I løpet av årets første tre måneder var nedgangen på 0,3 prosent.

Les også

SSB må bruke helt nye BNP-kilder: – Langt fra en normal resesjon

Les også

Rekordfall i økonomien sender Norge i resesjon

Her kan du lese mer om

  1. Australia
  2. Resesjon
  3. BNP
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Stor økonomisk nedgang i Peru og Argentina

  2. Coronaviruset sender Singapore inn i resesjon

  3. Rekordfall i økonomien sender Norge i resesjon

  4. Annonsørinnhold

  5. Historisk nedgang på New Zealand

  6. USAs økonomi i fritt fall: – Katastrofe på alle områder