Østerrikes nye regjering vil si nei til EUs Mercosur-avtale

Statsminister Sebastian Kurz sier den nye regjeringen i Østerrike ikke vil gå med på handelsavtalen EU ble enig med landene i Sør-Amerika om i juni.

Østerrikes konservative statsminister Sebastian Kurz sa torsdag at landet ikke vil være med på avtalen som EU nådde enighet med Mercosur-landene om i juni i fjor.

Foto: Ronald Zak/ AP/ NTB scanpix
 • NTB
Publisert:,

Den nye regjeringen i Østerrike med de konservative ÖVP og De grønne la torsdag fram sin regjeringsplattform. Der går fram at den nye regjeringen ikke støtter Mercosur-avtalen som EU inngikk med Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay i juni.

Statsminister Sebastian Kurz sa at landets nye regjering vil si nei til Mercosur og vil gå inn for at «avtalen blir avvist i sin nåværende form», skriver avisen Politico.

Da saken var oppe til behandling i september vedtok Østerrikes parlament en resolusjon som forpliktet regjeringen til å nedlegge veto mot avtalen når EU-rådet skal stemme over den mot slutten av året.

Mercosur-avtalen er spesielt upopulær blant bøndene i Østerrike. Den nye regjeringen ber om at det settes miljøstandarder og standarder for å beskytte forbrukere og bærekraftige arbeidsforhold for arbeidere.

Norge har gjennom EFTA inngått en egen frihandelsavtale med Mercosur-landene. Det er den største avtalen EFTA har inngått.

Her kan du lese mer om

 1. Frihandel
 2. EØS
 3. Østerrike
 4. EU
 5. Internasjonal handel
 6. Handel
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. EU-toppene fortsatt dypt splittet om coronahjelp

 2. EU-toppene krangler på overtid om koronahjelp

 3. Norge bør forby flybilletter til under 500 kroner

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Australia nå – dette er hvordan klimaendringer ser ut

 6. Irsk minister: Brexitavtale kan komme i løpet av få dager