Opptil 50 Boeing-fly settes på bakken over hele verden

Opptil 50 Boeing-fly settes på bakken over hele verden etter funn av sprekker, melder AFP. SAS har 31 fly av den aktuelle typen.

Publisert:

En talsperson for Boeing opplyser til nyhetsbyrået at rundt 1.000 fly hittil har bestått inspeksjonen, med «funn» på mindre enn fem prosent, altså rundt 50 fly, gjør at man nå agerer.

Undersøkelsene ble beordret av USAs luftfartsmyndigheter (FAA) i forrige uke.

I september fant Boeing revner i flere 737 NG-fly. FAA krevede inspeksjon av i alt 165 fly.

SAS har 31

SAS ble pålagt å undersøke 31 av sine fly.

SAS har tidligere oppdaget feil i to av de 31 Boeing 737 NG-flyene som er undersøkt, etter at det ble funnet sprekker ved flyets vinger på denne flytypen i Kina.

Som følge av funnene, ble to av to flyene tatt ut av drift. De aktuelle delene på flyene blir skiftet ut. Ett av flyene var for øvrig på vei ut av selskapets flåte.

Pressesjef Knut Morten Johansen i SAS opplyser at «det er ikke noen nye funn hos oss knyttet til dette». Han sier videre at SAS forholder seg til et inspeksjonspålegg for en spesifikk del av flytypen.

Max kan bli erstatter

Også det australske flyselskapet Qantas har parkert ett av sine fly etter funn av en sprekk.

Sprekkene er funnet i det som kalles «pickle fork», en struktur som styrker vingefestet og som er laget for å vare ut hele flyets levetid.

Flyene er en versjon av typen Boeing 737 kalt NG, en forkortelse for neste generasjon.

Boeing planlegger å erstatte dem med Max-flyene, som er satt på bakken etter Max 8-ulykkene i Indonesia i oktober i fjor og Etiopia i mars i år, hvor totalt 346 mennesker døde.

Max-flyene er satt på bakken av en rekke luftfartsmyndigheter verden over i påvvente av tilfredsstillende oppgraderinger.

Boeing-sjef Dennis Muilenburg erkjente feil da han møtte i en høring i den amerikanske kongressen denne uken - som følge av Max-ulykkene.

– Vi har utviklet forbedringer for 737 Max for å forsikre oss at ingen slike ulykker skjer igjen, gjorde han det klart.

Les også

SAS har funnet feil i to Boeing-fly

Les også:

Les også

Boeing-sjefen vil «erkjenne feil» i høring i Senatet

Les også

Norwegian selger fem Boeing 737–800-fly

Publisert: