Boris Johnson har mistet flertallet i Parlamentet

Det gikk mindre enn ett minutt fra han fikk ordet til statsminister Johnson ble buet da Parlamentet ble samlet. Han mistet også flertallet i forsamlingen

Et stillbilde fra en videosending fra det britiske parlamentet viser statsminister Boris Johnson under talen til de folkevalgte tirsdag.

Foto: - AFP
  • NTB
Publisert:,

Statsministeren minnet om at det er 80 år siden Storbritannia gikk inn i andre verdenskrig. Buingen kom da han sa at landet, nå som da, står for demokrati og rettsstyre. Mange kritikere mener det er nettopp disse verdiene han selv har utfordret med sine planer om å suspendere Parlamentet neste uke.

Mens Johnson fortsatt snakket ble det også klart at regjeringen mistet flertallet i Underhuset da Phillip Lee hoppet av til fordel for Liberaldemokratene. Fra å ha støtte fra et knappest mulig flertall – én stemmes overvekt – har Johnson nå et like knapt flertall mot seg.

Les også: (+) Dette er en hard brexit, og derfor er risikoen nå større for at den inntreffer

Hektisk dag

Parlamentets første samling etter sommerferien blir etter alle solemerker en hektisk dag i en svært spent politisk situasjon. Opposisjonen, pluss et knippe representanter fra Johnsons eget parti, ønsker å bruke de få dagene de har til rådighet til å gjøre alt i sin makt for å hindre at det blir en hard brexit 31. oktober.

Les også

Presset Boris Johnson sier at han ikke ønsker nyvalg

Senest mandag sa Johnson at han ikke under noen omstendigheter vil be EU om å utsette utmeldingsdatoen. Den ferske statsministeren gikk til topps i toryenes lederkamp med løfte om å ta britene ut av EU på oktobers siste dag – med eller uten en utmeldingsavtale.

Begynte helt som vanlig

Da møtet startet, skulle man likevel tro det var en hvilken som helst dag i den britiske nasjonalforsamlingen. Første post var en spørretime for utenriksminister Dominic Raab, der temaene inkluderte Kashmir, Amazonas og Hongkong.

Det er også et par andre for lengst fastsatte poster på programmet tirsdag, blant annet ble liberaldemokraten Jane Dodds fra Wales tatt i ed på både walisisk og engelsk i sitt første møte i Parlamentet. Da Johnson etter en times tid fikk ordet, var det for å redegjøre for G7-møtet nylig, men utover ettermiddagen og kvelden er brexit ventet å bli den dominerende saken.

Les også

Dronningen godtar Boris Johnsons ønske om å suspendere Parlamentet i september

Les også

NHO etterlyser norsk avtale om tjenester ved brexit

Les også

Nederland vinker brexit-farvel på strandfest

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nok et nederlag for Boris Johnson: – Dette lovforslaget stopper i praksis forhandlingene

  2. Forslag om nyvalg avvist i Parlament igjen

  3. Presset Boris Johnson sier at han ikke ønsker nyvalg

  4. Annonsørinnhold

  5. Boris rensker regjeringen: – Annen kurs enn flertallet i parlamentet

  6. Britisk valg mellom «ja» eller «tja» til brexit